Thursday, 30 June 2011

cakap terima kasih pliss

salam...

terima kasih, thank you. simple kan? cuba korang cakap. ada tak makan masa 10 minit atau satu hari satu malam? tak kan? so, peeps. what makes you oll payah nak cakap terima kasih kat orang yang dah berjasa sikit kat korang?

aku tak tau tapi aku ada lah beberapa pengalaman yang sepatutnya orang cakap thanks kat aku tapi manusia tersebut tak buat gitu. aku tak lah marah. tapi... rasa macam nak tanya je. kau bisu ke?

THIS IS MY STORY  
SATU.
satu pagi yang dingin.. ayah aku suruh aku pegi kedai surat khabar. hari minggu. aku suka surat khabar hari minggu. ada bi*pop oii. gosip hangat dunia hiburan. suka nak baca pasal artis kena tangkap khalwat, kantoi dadah, cerai. hee. gurau kasar.
ayah aku bagi 5 hengget. paper hari minggu 2 hengget. ada lebih 3 ringgit lagi. boleh topup.yess! tapi bila aku dah beli paper tu, makcik kedai tu pulangkan balik baki 4 hengget. maknanya harga paper aku beli tu seringgit je. kaki aku dah nak start moto ni. aku pegi balik kedai makcik buta maths tu nak pulangkan balik seringgit dia. 
tapi.. alangkah tersentap nya aku bila aku pulangkan balik baki tu muka dia masam gila, jeling aku dan rampas duit tu dari tangan aku. aku cool je la. sebab kau makcik. kau dah tua. kalau aku sound japgi barah otak pulak kau.

hilang respect aku kat orang tua buta maths tu. terima kasih takde. senyum pun tak. makcik. kau ingat aku masuk kedai kau pastu curi seringgit, pastu rasa bersalah nak pulangkan balik la seringgit tu? makcik ni.. dah tua pun bebal. ini lah kes nya kenapa setengah budak muda tak hormat dengan orang tua. sebab yang tua pun kadang-kadang ada yang kurang...kurang asam!

pesanan untuk makcik tua itu : makcik. agaknya kalau saya tumbuk muka makcik, makcik nak cakap tak terima kasih? belajar lah berterima kasih ye makcik tua yang bodoh sombong.

DUA.
sebelum aku masuk belajar balik, lepas stpm, aku keje kat sebuah kedai makan ni. sebuah kau. sangat simpolan bahasa gitu. kedai makan ni kat area ipoh memang femes. sebab pepagi buta dia jual lontong. cina, india pun suka makan. 1 malaysia katanya.

aku ni balaci buat lontong customer2 ni lah. ada yang nak nasik lemak. apa dieorang nak aku kena buat la. kadang-kadang order lain, dah dapat apa yang diorder tadi dan2 kata aku silap ambik order. okay. customer is always right kata tuan kedai. fine.fine! buat lain! pastu kena marah dengan tuan kedai. terima kasih.

tapi majoriti orang yang aku serve, tak sampai 10 orang dalam satu hari akan cakap terima kasih bila makanan dieorang sampai. aku syak dieorang terlampau kebulor sebab bini-bini metropolitan dieorang tak masak brekfes. nampak makanan, macam ayam la. apa pun tak pikir dah. nak metekedarah je. 

hello. aku tau lah aku balaci korang. tapi apa lah salahnya bila aku buatkan order korang, hantarkan.. cakap lah terima kasih or at least senyum, sengal! kadang tu gaya macam lecturer datang makan, eksen bebenor. tapi.. gaji kau tiap-tiap bulan pun sama banyak dengan aku je. tak kisah lah status tu hape. tapi adab ada tak? 

so, sampai sekarang kalau aku makan mana-mana, aku akan cakap terima kasih bila makanan or minuman aku sampai. sebab aku tak rasa pun emas dalam mulut aku ni nak berterabur kalau aku cakap thanks kat sape-sape. adab lah weii. 

pesanan untuk customer eksen dan tak beradab : kalau aku curah lontong atas kepala korang, korang cakap thanks tak? tak rugi pun nak cakap dua perkataan tu je. tak kurang isipadu air liur korang okay!

TIGA.
aku rasa pengalaman ni majoriti yang bawak kereta penah rasa. kes ni banyak kali aku kena dah. rasa dia enak berkrim disukai ramai tau. kalau korang tak pernah rasa, korang try lah buat. sure korang suka.

korang beratur panjang-panjang kat tol or kat mana-mana yang perlukan korang bersesak macam ada pesta thaipusam gitu. tibe ada satu kereta ni berhajat nak potong line korang. sebab kesian, korang bagi even korang dah lama bersesak kat situ. ada tak orang yang korang bagi jalan tu nak angkat tangan tanda terima kasih?

yelah. nak berterima kasih ni bukan kena cakap pakai mulut je. angkat tangan pun salah satu cara nak say thanks lah tu. selalu jadi kes aku bagi jalan kat kereta lain tak kira lah kau jaguar ke datsun ke.. tapi pandang aku pun tak, angkat tangan jauh sekali la. pesal? susah nak angkat tangan? ke majoriti driver kat malaysia kudung?

pesanan untuk orang-orang yang bagi jalan tak reti angkat tangan : kalau aku hentam pungkok kereta korang nak tak cakap terima kasih? angkat lah tangan sikit dah orang bagi kau jalan. BUKAN KENA BAYAR PUN. *iklan.


p/s : bukan susah sangat nak cakap terima kasih kat orang. tak kira lah apa status korang, cakap terima kasih takde nye gaji bulanan nak kena potong sikit. nak orang respect kita, try la belajar respect orang dulu okay. jangan sampai kepala dah kena tampaq baru nak tersedar kau tu agak biadap. =)

filem red riding hood

salam...

aku baru lepas tengok 1 filem ni. ni bukan review sangat lah. sebab aku takde masa nak tulis sinopsis, buat ulasan pasal cinematografi bagai. tak reti. cuma komen sikit-sikit je lah. sebab hell lain banyak lagi nak buat. masak CEKODOK, mesin rumput, gonyoh baju, korek telinga kucing. semua ni pending lagi ni.

cerita dia macam cerita dongeng red riding hood yang kita dengar masa kecik-kecik dulu jugak.
 kenapa telinga nenek besar?
SENANG NAK DENGAR KAMU, CUCU.
kenapa mata nenek besar?
SENANG NAK NAMPAK KAMU, CUCU.
kenapa mulut nenek besar?
SENANG NAK MAKAN KAMU, CUCU. KAHKAHKAH.*gelak jahat macam seth tan.

tapi kelainan cerita ni bila bukan nenek dia yang wolf tu. ada lah orang lain. pastu kita tak tau sape wolf sebenar sampai dia revealed sape wolf nye tu. so, ada la adegan teka meneka, fitnah memfitnah sikit kat situ.

director dia sama dengan director TWILIGHT. aku benci twilight. hampir 90% orang yang tengok kata cerita twilight ni best. tapi aku kata tak best. dengan si edward cullen tu cover macho, terbang-terbang kat pokok lah. aku memang tak minat cerita sengal bengal camtu. apa kau ingat kau burung tiung ke nak terbang bawak awek atas belakang?

director dia berjaya la jugak tak menampakkan character twilight dalam filem ni. jalan cerita kemas. ewahh. macam reti sangat. aku puas hati dengan keseluruhan cerita ni. dengan part romantik dia yang buat air liur menitik. *bukan air liur aku. air liur jiran sebelah. =)

tak rugi lah kalau download dan tunggu berejam semata-mata nak tengok filem ni even permulaan yang agak slow sebaya siput babi. terlampau best dari filem 2 alam. rozmey, makan hati lagi kau mak.

 *hai awek. jangan lari. nanti jatuh. awww.

*free kan diri layan trailer. slrrpp.

Monday, 27 June 2011

dedication

salam...

semua orang buat silap. jangan segan cakap sorry pliss. 

i hope my simple s.o.r.r.y will make you smile again. =)


sekali sekala, jatuhkan ego anda to say sorry.
=)

kerajaan VS swasta


salam....

al kisah.. kat malaysia ni ada dua jenis perkhidmatan. swasta n kerajaan. selalunya khidmat kerajaan yang selalu orang-orang kita guna khidmat hospital lah kan. sebab spital kerajaan ni bayar nye sehengget je. pastu tunggu lama-lama agak nak tumbuh kumis sikit, doktor panggil lah. apadahal.


gigi aku ni sakit dah 5,6 hari. aku korek-korek. uiii, tu dia. lubang jahanam besaq zirapah. so, aku nak double check aku pegi la satu klinik gigi swasta tak berapa nak terkemuka ni. satu tampal 6o hengget. sebab aku punya lubang besar, dia nak 80 hengget. dan doktor tu cakap gigi aku ada 6 LUBANG! okay! aku balik.


harini, 27 jun 2011 seawai pukul lapan pagi aku dah ada kat klinik gigi kerajaan. aku dengan nurse keje situ melangkah masuk seiringan. (nak tunjuk aku memang awai)
masa nak daftar dia cakap..


"dik..harini takde rawatan. sampai hari rabu takde rawatan kecuali untuk orang yang sakit sangat je." baik je nurse tu cakap. lembut dan penuh syahdu.


"tapi saya ni kategori sakit sangat ni kak. dah seminggu saya pending nak tampal gigi ni. tolong lah kak. takde orang lagi ni."
 muka aku memang meyakinkan akak nurse tu sebab pastu dia bagi aku jumpa doktor.



tunggu punya tunggu sambil sembang dengan ah so sebelah aku yang terpaksa merayu jugak untuk jumpa doktor, nurse panggil aku masuk ketemu sama doktor. yipppi! tak payah tunggu sejam. 45 minit je doktor dah panggil. walhal klinik takde orang. takpe. adat.


1st question aku untuk doktor tu.
"doktor. betul ke gigi saya ada 6 lubang. banyaknye." muka macam pikachu aku buat.


"bagi saya check dulu k." doktor senyum. padahal dia pakai topeng tutup mulut. tapi aku tau dia senyum. baik doktor ni. aumm.


"awak ada satu lubang je. besar sikit lubang ni. takpe.. nanti kami bagi awak appointment untuk tampal gigi ye." 


"okay.terima kasih doktor." aku sengih. dalam kepala hotak aku, aku bajet lagi seminggu mesti gigi aku tak berlubang dah. boleh lah makan rendang daging. ewah..


tak lama pastu nurse panggil aku nak bagi kad appointment. aku usha kad aku. appointment aku tak lama je lagi. harini 27 JUN 2011. gigi aku bakal ditampal pada 
13 SEPTEMBER 2011.
cantik! lagi 3 bulan. gigi lubang agak besar, tunggu 3 bulan lagi. takde masalah. setakat rompong, rongak, berulat apa lah sangat. KAN????


apa masalah sebenarnya doktor tu nak tampal terus gigi aku memandangkan nak buat tampal gigi tak makan masa 10 minit pun. orang pun takde. fine lah ada setengah rawatan kena ada appointment. tapi kalau rawatan nak buat braces, gigi palsu aku tahan lah lagi tunggu berbulan. keje 10 minit je woi.


lepas tu aku paw duit mak aku pegi klinik swasta. tapi bukan yang cakap gigi aku ada 6 lubang tu. klinik lain yang agak terkemuka kat ipoh. kena 60 hengget tapi memang kemas keje doktor tu. tak nampak langsung kesan tampal. 


moral dia kat sini. klinik kesihatan kerajaan ni sepatutnya meringankan beban rakyat yang tak berapa nak mampu. aku tak sampai hati nak paw mak ayah aku sampai puluh-puluh ringgit semata GIGI aku je. macam mana kalau orang yang betul-betul tak mampu? nak tunggu berbulan baru boleh tampal gigi yang lubangnya nak tutup tak sampai 10 minit??


nak pegi swasta agak costly. nak pegi kerajaan pun, membantu ke? orang sakit nak makan, nak minum pun susah. nak tunggu berbulan. kenapa tak suruh tunggu genap setahun je. boleh buat majlis kecil-kecilan anniversary setahun menunggu gigiku dibaiki gitu. tak faham lah aku dengan sistem klinik gigi ni. 




p/s : gigi aku ada 1 lubang sahaja! lubang ni aku pernah tampal kat klinik gigi kerajaan masa aku form5. pastu ntah apa jadi dengan plaster tu, sekarang berlubang lagi. lepas ni kalau berlubang lagi, aku suruh je abang-abang JKR gerudi.



Sunday, 26 June 2011

saya nak kawen. *melompat-lompat

salam...

kalau bercerita pasal kawen, tambah-tambah pompuan terlentik-lentik badan tu. mula la dalam kepala hotak nak pikir baju kawen kaler apa, makanan nak berapa jenis, dewan nak berapa besar, HANTARAN nak berapa juta. macam-macam kau.


ada setengah orang nak kawen memang kira-kira tu dah buat lama dah. lepas boipren mintak kapel je, dah ajak bincang pasal duit nak nyimpan kawen. especially perempuan la yang dok buat kalut macam ni. tapi kalau boipren nya pun baru form 4, lupakan je lah kunci kira-kira kawen tu ye. buat kena pelempang belakang tangan je dengan mak pak korang.


tapi tak semua nya macam tu. ada yang tak pikir sangat. ada yang bercinta 4,5 bulan, keje tak tentu terus je nak kawen. sebab apa?


- sebelum kawen mak pak tanggung makan, minum, spender, singlet. A-Z! so, ada yang pikir lepas kawen nanti tak lah susah mana. tak kawen pun tak keje boleh survive.


- sebelum kawen takde duit je, menari-nari depan mak. mak hulur 10 hengget pun dah syok habis. lepas nak belanja awek makan kueytiow kerang atan. so, dia pikir lepas kawen setakat 10 hengget sehari makan, mak ada lagi nak hulur.


- sebelum kawen melangut tengok TV doploh pat jam. tido pun TV tak tutup. bangun tido pegi bilik air perabih air dalam kolah pulak. apadahal? cukup masa ayah beratur la kat pos opis bayar segala bil. kan?


- sebelum kawen perut lapar je bukak tudung saji sental segala lauk. lauk semalam pun jalan. lauk sedap-sedap. ayam, ikan talapia, sotong.. so, bila dah kawen nanti lagi senang. ada bini, order je. walhal, harga ikan sekilo pun tak penah tau berapa.


tapi... ada yang tak sedar. hidup lepas kawen ni tak seindah masa bercinta. keluar makan air boleh share-share. itu jam nampak sweet. masa bercinta naik moto ke hulu hilir dunia terasa indahnya. u takut i bawak laju, u peluk i kuat-kuat, i lajukan lagi. siap buat willy okay baby.


masa bercinta jumpa sehari paling lama 5,6 jam je. melilau satu pekan, tengok wayang, lepak makan, buang masa tengok orang jogging tapi kita tak jogging. so, nak nampak apa yang busuk-busuk tu kurang. setakat 5,6 jam kentut pun boleh tahan. tapi lepas kawen? realitinya lepas kawen?
inilah realiti

realiti satu.
aku tak tau lah bagi korang. tapi bagi aku honeymoon itu penting. ahah! bukan nak mengada la. tapi sebelum kawen sure banyak tempat nak pegi sama-sama. dah plan. ada bajet. so, lepas dah sah nak 'itu ini' nak lah tunaikan impian tu kan? so.. kalau sape yang perancangan tak berapa kukuh dari segi duit, jangan cerita la pasal bandung, bali, danau toba bagai. langkawi pun belum tentu nak boleh bawak. tak rasa ke agak sesal di situ? larat lah nak honeymoon rumah mentua je. hikk.

realiti dua.
dah mula dah nak kena cari rumah sewa, perabot baru, segala kelengkapan rumah yang penting-penting. 

rumah sewa paling murah rate sekarang = RM250.
set sofa = RM 1500++
set TV = RM 700++
set bilik tidur = RM 1000++
dapur gas = RM 100++
peti ais = RM 400++
mesin basuh (kecuali larat nak gonyok baju-baju) = RM 400++

ini senarai barangan penting lah. lebih kurang RM 5000. PALING KURANG dah ni. rajin kan aku nak buat bajet macam ni? takkan lah nak sental barang rumah mak bapak pulak kan?

"mak..peti ais ni macam dah tak sejuk la. suruh lah ayah beli baru." dalam hati ada plan nak sental yang lama tu. malu lah nak tagih harta mak bapak lagi.

realiti tiga.
bagi lelaki, ini lah masanya. masa bercinta kau sibuk nyanyi lagu akim AF tu inilah cinta kan. dah kawen, inilah dunia kata bini kau. bang.. dah kawen kau kena tanggung bini kau okay? kalau bini kau makan dedak, tak tinggi sangat lah perbelanjaan. nak pulak dapat bini kuat makan, kuat mekap, kuat shopping. parah kan bang??

memang lah bini boleh tolong-tolong bab duit ni sikit-sikit. tapi kalau dapat yang tak kerja atau yang duit gaji lepas-lepas gincu, eye liner, baju bajan dia je? kau laki takkan nak marah sebab dia dah bawah tanggungan kau kan. so, bang. selamat maju jaya.

realiti empat.
MENGANDUNG pulak dah. haii. dah kawen, apa lagi. ada la hasilnya. keuntungan syarikat. kalau dah bini mengandung, maknanya kewangan lagi sakit. nak beli baju mengandung satu hal. takkan nak suruh bini kau pakai karung guni. nak beli susu wanita ngandung lagi satu hal. makan yang patutnya sorang dah jadi dua orang. nak pulak kena yang ngidam macam-macam. nak sental kenny rogers hari-hari. abangnye dari tegap badan dah membengkok lah jawabnya.

banyak sebenarnya realiti-realiti lepas kawen. yang tengah hangatnya bercinta ni memang tak nampak musibah nak datang lepas kawen. tengah hot bercinta, takde makanan i sanggup makan kertas surat khabar katanya. takde duit sanggup kutip tin bersama ceritanya.

so, kena lah pikir panjang sebelum gatai nak kawen. ambiklah langkah bijak. seperti :

1) jangan berhutang untuk berkawen : oi! gila ke kawen pun nak hutang. tak jantan lah. *oooppsss. lepas kawen hutang bakal jadi lagi banyak. kalau sebelum kawen dah berhutang sana sini, ada lah potensi duit gaji settle bayar hutang je tak sempat beli makan minum.

2) jangan meriah u olls sangat masa kawen : oi! sedar diri lah masa nak buat majlis kawen. kau ingat kau mawi ke sponsor sana sini. buat ala kadar sudahla. yang tak penting tak payah buat. nak buat banner muka korang lah, nak beg souvenir ada muka jambu korang lagi. membazir! kalau mampu sangat takpe. kawen sehari dik. nak hidup puluh tahun lagi.

3) sediakan lah backup money : oi! sedarlah kawen ni memang banyak pakai duit. seelok-eloknya lepas dah kawen duit ada la sikit dalam bank untuk apa-apa emergency lepas dah kawen. kot eksiden ke, sakit ke. tak lah mintak sana sini duit. reti?

4) beli sikit sebanyak perabot tiap kali gaji : oi! dah ada gaji tu simpan la sikit buat beli perabot rumah sebelum nak kawen. dah kaweb baru nak sental semua, donald trumph pun mengeluh luncai oi. lepas kawen la nak rembat sofa, nak rembat katil, nak rembat TV (nak LED aje. taknak kalah) matilah korang! so, sebelum kawen tu beli sikit-sikit dulu supaya rumah korang nanti tak macam bilik darjah. ada kerusi meja je. =)

apa yang aku tulis ni memang pengalaman yang aku nampak sendiri. orang sekeliling. tak lah aku pakai bedal je tulis. fitnah dah namanya tu. pastu langkah-langkah nak atasi masalah lepas kawen tu tips ayah aku. ayah yang praktikkan sebelum dia kawen. kelas kau maria! *tibe!

gambar nak omputih je. motip!

p/s : pikir dulu sebelum buang zaman bujang korang okay. =)

Friday, 24 June 2011

mekdi dan anda

salam....

mekdi. mcdonald. sama. sekarang ni pegi mana pun ada je mekdi. perlis je takde mekdi. hikk. takpe. orang perlis jaga kesihatan gitu. aku dulu tak suka sangat makan mekdi. setahun ada lah sekali. tu pun lepas collect duit raya kat rumah jiran tetangga. mahal kau mekdi. nak makan burger semata 5,6 hengget..  tambang bas lagi. so, ada duit sama banyak dengan AC mizal baru aku pegi makan mekdi.


dulu lah. dah besar gini, duit poket simpan seminggu dah boleh tibai double cheese burger sebuah. so, kerap jugak lah pegi mekdi. tak muak pulak tu. benda nak ngabiskan duit aku payah pulak nak muak. 


tapi.. aku usha tak ramai pegi mekdi nak makan sangat pun. abih tu? diorang buek apo?
haa... ado beberapo kategori lah yo. orang yang poie mekdi ni.


kategori pertamo
datang online. okay lah. kau ada laptop, nak online kan? online laaaa.. ada aku kesah pulak? tapi apa korang rasa, korang datang penat-penat nak pelahap burger 7,8 ketoi, takde tempat duduk. korang datang pulak memang plan nak makan situ. sebab kalau bawak balik rumah, banyak mulut nak kongsi sekali.


tapi 3/4 meja yang ada semua bukak laptop layan pesbuk, dota online, skype dengan gepren, buat bisnes dan download movie? suka tak suka tak?? yang melayan laptop beli air satu pastu refill 4,5 kali. bahagia kan mereka? yang tak bahagia nya sape? yang datang nak metekedarah la. terpaksa la buat tunjuk perasaan sikit bawak tikar dari rumah bentang kat parking lot mekdi kan.


cadangan : pesal tak jadikan je mekdi tu macam konsep library? online boleh, main game boleh, siap bawak plag dari rumah gitu kan. so sweet. tambah lah lagi aksesori, mekdi boleh siapkan rak buku pulak lepas ni.


nak buat ala bersantai kat rumah sendiri pun boleh.
satgi akak datang bawak minyak goreng apple pie simbah muka kau okay.


kategori keduo 
tempat perhimpunan bekas-bekas rakan sekolah. ini selalu. datang ramai-ramai. agak ada 2,3 bas.. beratur kemain panjang nak order. aku beratur dari masuk solat zohor, dah habis magrib jap gi baru boleh order. terima kasih adik-adik. 


mekdi memang spot peberet untuk segala bekas-bekas nak jumpa. bekas kawan sekelas, bekas kapel, bekas jiran.. fine lah nak jumpa kan. lepas makan korang gerak naik bas korang balik cepat-cepat boleh? nak bersuka ria, ketawa gembira cari la taman ke, bilik mesyuarat ke. mekdi sesak dengan golongan dah makan tak reti nak balik ni je. (*sangat marah)


cadangan : apa kata mekdi buat satu form yang kena isi sebelum datang ramai-ramai buat reunion. pastu time puak-puak ni nak datang, mekdi tutup untuk orang ramai. gituu. tak lah yang dah datang nak tunggu meja clear berjam-jam. 


aku berada di barisan ketiga, kesebelas dari kanan, kesepuluh dari kiri.
lokasi : rahsia!


kategori ketigo
datang ambik gambar nak upload kat pesbuk. ada setengah orang gah sangat kalau lepak mekdi. asal lepak mekdi, nak upload status kat alam maya. makan tak seberapa. beli kentang, air secawennn, ambik gambar dua tiga keping, blah.


tapi..orang macam ni aku suka. sebab dia pantas. lepas gambar dah ambik, puas hati, dieorang cepat-cepat blah sebab nak pegi CC upload gambar baru. jahat kan mulut aku? hanjing kata sesetengah orang itu. tapi realiti. depan mata sendiri jadi. posing maut gitu, letak kentang lambang mekdi depan muka, snap! yeah, u looked great adik-adik. kalau ada laptop, terus upload tanpa banyak rintangan.


cadangan : mekdi boleh jana pendapatan lebih-lebih. sape nak ambik gambar, kena gunakan fotografer khas dari mekdi je. sekeping gambar 5 hengget. nahas!


kategori ompek
rajin tak semena. orang kategori ni orang yang paling aku payah nak paham. jenis yang bawak buku menimbun, then study kat mekdi tu ala-ala bilik sendiri. alolo..rajinnya. makan pun nak study kan. tapi tapi tapi.... kau dah buat mekdi tu ala-ala library awam. 


aku datang nak makan, 3,4 meja digunakan untuk mentelaah. ini agak tahi. dah lah satu meja sorang je. wasted gila! okay adik-adik. nak belajar boleh, memandangkan dah rajin sangat walau tak kena tempat. tapi boleh tak bawak meja belajar sendiri dari rumah? tak lah susahkan orang yang datang nak MAKAN! apa alasan tak nak choose library untuk study? semua library ada wifi, aircon, meja, kerusi, kompiter, buku.. lengkap! so, apa hell kau datang mekdi nak study PMR? seth tan!


tak kesah lah korang nak buat apa kat mekdi. nak bergambar ke, nak buat discussion politik ke, nak solat tahajud ke, tapi boleh tak bertimbang rasa sikit? dah agak orang usha korang sipi-sipi tu, korang jangan ingat korang cun nak kena ngorat. bawak-bawak lah pulang ke jalan yang lurus. jangan penting diri. kesian kat orang-orang yang nak makan. 


p/s : =)

Tuesday, 21 June 2011

hari ambik report card

salam...

semua orang mesti ada pengalaman ngeri hari ambik report card kan? bencinya aku hari bertemu ibu bapa dan guru ni kaedahnya. macam-macam hell lah. cikgu dengan gaya cikgu, student dengan pala hotak student.. 


sepanjang 11 tahun aku kat sekolah, darjah 1 - darjah 6.. form1 sampai form5, tak pernah sekali parents aku tak datang ambik. benci jugak kadang-kadang. nak jugak rasa macam anak yang diabaikan. then, masa form 6 ayah aku tak datang sebab aku tak bagitau. ada ke wajar umur dah 19 tahun ayah datang tanya cikgu aku kat sekolah macam mana? ada kacau kawan ke tak, kuat sembang ke tak.. tak style la kan. so, ayah.. form 6 takde ambik-ambik report card segala.


tapi kalau aku tengok hari penting macam ni, ada pe'el dia. contoh :


cikgu-cikgu.
whoahh! hari ambik report card lah cikgu-cikgu nak bergaya sakan. ada yang selalu tudung tak lipat tepi, tibe lipat. ada yang selalu pakai sandal nipis yang bunyi 'plap plap plap' bila berjalan tibe pakai heel bunyi 'tuk tuk tuk' gitu. ada yang kadang bau ketibus nya nalarekek tibe wangi semerbak. tambah yang bujang. kot ada kakak/abang yang ambik report card adik-adik, buleh nak masuk line kot. hee.


cikgu-cikgu akan jadi agresif pada hari kejadian ni. segala liputan dikeluarkan macam jawab esei stpm gitu. 


"anak encik ni kuat tido. saya suke hentak meja dia tapi dia tido je jugak. encik bagi dia brekfes ubat pelali ke?"


time-time ni lah cikgu-cikgu ambik peluang nak report perangai-perangai busuk student kat mak pak. walhal, cikgu masuk kelas pun ikut dan. macam cikgu BI aku dulu yang merangkap guru kelas aku. nasib dia tak berapa tau perangai student dia, so dia tak report gejala sosial aku dah buat dalam kelas. kalau tak, puan devi, awas!


student.
kalau korang nak tengok miracle nya macam mana manusia berat 50kg ++ pijak semut tak mati, tengok masa hari ambik report card. dah tau mak pak nak datang, tibe jadi sopan. tibe nak bersimpuh bagai dalam kelas. yang lagi tak tahan, sementara nak tunggu mak pak datang, tibe pulak nak buat latih tubi matematik bagai. walhal???? kau lah gangster KL sejati.


yang selalu kaki bersembang, tibe jadi pendiam. kawan sebelah ajak gosip macam selalu, tibe ajak gosip dalam kertas je. tulis, pastu passing. kalau parents tengok, ada lah gaya buat esei BM gitu. sejuk perut mak ngandung. sape yang tak pretend masa mak ayah datang sekolah? PREFECT! harus lah tak buat-buat perangai baik kan. sebab dieorang memang dah semulajadi baik-baik belaka. tak ampu cikgu, tak bajet best dan sebagainya. 


parents.
parents pun ada jugak pe'el masing-masing. aku ada pengalaman duduk sebelah cikgu masa hari ambik R.C ni. sebab aku bukan prefect tapi penolong ketua je. parents selalu nya kalau anak tu cemerlang, gemilang dan terbilang, kemain lah nak puji anak beliau. bukan anak beliau, tapi beliau sekali.


" anak saya ni memang rajin. kat rumah masa makan pun nak belajar. kadang-kadang saya ajak pegi shopping pun taknak ikut. nak study. tapi saya tak salahkan dia anti-sosial sebab ikut baka saya. cerdik tiada batasan dan anti-sosial." 


kalau anak yang tak berapa nak cemerlang tu, cikgu dah complain, mak pak tambah lagi drop kasi kaw. siap maki depan cikgu. time ni lah nak ngadu domba kat cikgu kan? 


"saya dah bagi segala yang terbaik untuk anak saya. tapi dia bengap jugak. tak tau lah mana silapnya. saya cerdik, mak dia lagi cerdik. hantar tuisyen dah, ajar kat rumah dah..tapi anak saya ni retarded kot." walhal, pakcik sentuh beg sekolah anak pakcik pun tak pernah. 


kawan-kawan.
masa kecik-kecik dulu kawan-kawan aku ada satu perangai. suka tengok mak sape cantik, ayah sape hensem. pastu compare kan muka dengan anak masing-masing.


"senah..mak kau cantik, ayah kau hensem, kenapa muka kau macam ni? macam kena langgar lori sikit."


pastu masa aku kecik, kawan-kawan aku suka bangga kalau mak dieorang kaler rambut. kenapa ntah! pastu bila mak yang katanya kaler rambut ni datang, kawan-kawan pun tanya. 


"kau kata mak kau punya rambut kaler oren. hitam legam je. tipu ekkk?"
"ehh..mak aku dah hitamkan balik. ayah aku tak suka."
reaksi aku? pedulik hape. 


kadang-kadang mak ayah suka marah anak-anak bila result tak okay. tak muzaphar shah punya result. tapi kadang-kadang mak ayah tak tau apa minat sebenar anak masing-masing. tak semua orang ditakdirkan untuk maths. tak semua orang ditakdirkan untuk sains. tak semua orang suka dengan sejarah. bak kata cikgu aku. kalau semua orang nak jadi doktor, sape nak taip surat jadi kerani, sape nak sapu sampah bagi bandaraya cantik. =)




p/s : bila dah jadi mak ayah nanti, result anak teruk, tau lah macam mana feeling nak backhand anak depan kelas. =)

Monday, 20 June 2011

berbaloi-baloi makan GCB

salam...

tadi aku keluar makan mekdi kejap memandangkan LINE CELCOM 'TERBAIK' malam ni.
pesanan untuk celcom :


apa kata kau terminate je perkhidmatan komunikasi kau?
konon berbaloi-baloi kan?
last year raya ke-3 sampai raya ke-4 langsung tak boleh mesej, call.
then malam ni sekali lagi benda sama jadi.
pastu kadang-kadang line celcom suka tibe je nak hilang.
sawan tarik ke?
if pihak management celcom tak reti nak baik pulih kesihatan perkhidmatan korang,
better korang bukak bisnes kropok lekor je okay? TQVM.

berbalik pada burger mekdi tadi. ianya sungguh WOWWW!
tapi sila jangan expect benda depan bijik mata korang akan sama dengan benda yang korang tengok dalam TV. ada salad fresh terbang-terbang kan? roti gebu kan? ilusi optik semata.

tapi still..SEDAP. berbaloi dengan harga RM 11++.. aku dapat menikmati ayam panggang (panggang ke?) dengan sos pedas-pedas sikit dengan kulit ayam ala kenny rogers. nyum! plus ada air besar boleh share 4 orang dan kentang siap dengan shaker.

berbaloi lah makan. lebih berbaloi dari prosperity yang ada tiap kali raya cina je tuh. sedap dan memang sedap. so, sape yang tak try lagi, sila lah berlari pergi ke mekdi terdekat tanpa berfikir panjang. =)


p/s : sila lah dengar lagu geisha, takkan pernah ada. rasa nak nyanyi untuk orang yang aku makan mekdi tadi. ikhlas! bukan sebab nak rembat GCB dia. =)

Saturday, 18 June 2011

bodoh-bodoh suam FB #3

salam...

pesanan dari penaja : ini belog aku. ini cara penulisan aku. cetusan rasa ilham jiwa aku. (geli)
so, kalau ada yang rasa tak best, aku tak paksa hangpa baca. terima kasih. selamat membaca.




ada beberapa benda aku nak ulas kat sini. orang ulas sukan aku ulas post fesbuk. boleh?


- "sape yg knl miera ex ak" katanya! okay. dik. miera ex kau tu ada setarap erra pazira? rozita che wan? maria tunku sabri? (kelasss kau maria) 
so, pesal kau dengan spontan dan riaknya keluar statement sape kenal ex kau. sepatutnya kau tulis. 
" aku tau korang langsung tak kenal ex aku sebab dia tak femes macam aku jugak." jelas?


- kau nak drop ex kau sendiri sebab hina group kau. tapi kau ajak seramai-ramai kawan kau kat fesbuk, tua muda miskin kaya pakat-pakat drop ex kau. gitu? masa couple taik gigi kau kata coklat. dah putus kau ajak ramai-ramai bambu dia? ada satu perkataan je nak menerangkan kau. LOSER. terima kasih. NEXT


- " x dpt ak, nk ktuk kwn2 ak plak."  Allah.
PENGSAN!!!!!!!
okay. aku dapat jawapan dah sekarang kenapa dia ni nak bajet best tapi penakut macam ayam sikit-sikit. sebab dia HAWT! okay. adik, akak nak sepak ponggong adik sekarang. tolong tonggengkan ponggong adik ke arah akak jap.
aku tak tau kau ni manusia ke sejenis mentibang laut. macam sardin je kau keluar statement macam kau ni ala-ala shaheizy sam yang ramai wanita kat malaysia letak gambar dia bawah bantal kan?


NEXT!!


kalau kau adik aku, aku dah letak lesung batu dalam mulut kau.
aku ingatkan yang bagi post ni mentibang,
rupanya ada lagi abang mentibang ni hah.
boleh pulak kau nak komen kaler orang tu punya bagai kan.


p/s : cari problem sorang-sorang, ajak gaduh ramai-ramai. sighhhssss...

selamat hari ayah

salam...

kenapa entri ni berbunyi selamat hari ayah? biasanya orang mesti tulis selamat hari bapa gitu. walhal kau panggil suami mak kau abah, papa, daddy dan sebagainya. so, nape tetibe hari nak meraikan ayah-ayah kita nak ber bapa tibe kan? aku panggil pak aku ayah. =)


aku tak tau kalau ada orang takde feeling sayang-menyayang (versi jamal abdillah ngan siti sarah plis) dengan bapak masing-masing. bapak ni biasanya jarang nak tunjuk dieorang punya sifat sayang ni. sebab?? dieorang lelaki. ada ke bapak feremfuan?  ada ego tersendiri. mungkin jugak kadang-kadang sebab bapak-bapak kita terasa jeless sebab mak selalu lebihkan anak dari suami. hikkk..


antara ciri egonya seorang ayah :


KES SATU
"ayah..err.errr...err.." gagap!


" ape bende nak cakap? gagap gagap ni mesti nak mintak sepak." ayah baca paper lepas sarapan.


"errr...nak keluar jap dengan kawan boleh tak?pastu nak mintak duit sikit." tangan pintal-pintal baju.


ayah mesti diam je. nak kata boleh tak nak kata tak boleh ke tak. tapi perasan tak bapak-bapak kita memang takkan YE kan apa yang kita mintak. dia setuju pun diam je. tau-tau apa yang anak mintak tu ada je depan mata.  tak macam mak. mintak something, pakej awal yang kita dapat mesti leteran 3 jam tanpa henti. leteran ada unsur lawak sikit, perli dan nasihat.


KES DUA
"ayah! akak dapat nombor dua dalam kelas." sambil pegang trofi pemenang tempat kedua manusia paling pintar dalam darjah 6 Gemilang.


"habis tu? nak suruh ayah buat apa? haa..bagus lah tu. tapi ayah nak nombor satu, bukan dua." cakap pun tak pandang muka kita. tahniah pun takde. mata tetap kat TV. hampeh.
tapi korang tau tak dalam hati dia macam mana?


macam pesta tahun baru. ada bunga api bagai weh! ada perarakan. ada artis menyanyi siap. jap gi dia pergi kat mak kita kat dapur bisik macam ni.


" konah. kau tak payah masak malam ni. abang nak bawak makan luar. anak kita periksanya dapat elok. ikut baka abang lah tu." sambil joget-joget masuk bilik air. 


KES TIGA
bila ayah kita hantar kita masuk asrama ke, universiti ke, korang tengok mak korang je ngobak teruk-teruk kan? *ngobak tu nangis. bapak korang cool je isap-isap rokok tepi longkang, buat-buat nak berkenalan dengan warden la, guard la, pakcik kantin la.
kenapa ek? sebab..kalau dia layan perasaan dia nak lepaskan anak-anak dia jauh dengan dia, aku rasa bapak-bapak kita ngobak lagi teruk. sebab tu ada dialog bapak-bapak kita yang berbunyi macam ni.


"hah..udah le mak nye. cepat la nak balik dah ni. alah, anak kite bukan tak balik dah. suka nak over drama air mata. jom balik jom balik. jalan jam japgi."


sebenarnya empangan air mata bapak-bapak kita ni dah tak terbendung dah. bagi lagi 5 minit, memang jejak kasih la korang anak beranak.


banyak lagi kes-kes yang kadang-kadang macam tunjuk ayah kita ni endah tak endah dengan kita. tapi hati sorang ayah tu kadang-kadang lebih sensitip dari hati sorang mak. kata aris ariwatan. rela berpayahan kasihnya ayah giteww. sweet kau aris.


hargailah bapak-bapak korang selagi depa dok ada. bila dah takdak nanti, jadilah anak yang soleh/solehah. hantaq doa hari-hari. bukan hantaq ayaq mawaq, daun pandan. reti?


p/s : hari-hari sebenarnya hari ayah. ada yang kata lari akidah dok celebrate hari ayah ni. habis tu hari guru, hari buruh.. apa beza??? *bingung