Thursday, 29 September 2011

tudung pun jadi isu!

salam...

lately ni banyak gila isu pasal tudung. pakai tudung kena bahan, tak bertudung lagi orang bahan. yang bertudung katanya ada yang gaya macam biara gitu. yang tak bertudung jatuh kafir dah. pandai manusia-manusia ni jatuhkan hukum.

terbaru, yang membuatkan aku meronta-ronta nak tulis ni pasal RAFIDAH HJ.IBRAHIM kena bahan kat blog-blog sebab isu dia pakai serkup kepala ala-ala cap tu, pastu mamat rajalawak tu snap gambar dia. jadi isu gila-gila katanya sebab si fida ni dah berubah.

dah berubahhh?? yang cakap dia dah berubah tu betul-betul kenal ke ngan dia? whether dia dah berubah atau dia memang gitu tapi korang sentap ayam sebab tengok lakonan dia dalam kasih alia. dia bukan bukak tudung dia. dia dok dalam kereta and mamat snap gambar dia. ada gambar lain aku tengok gambar dia rambut tu still tersimpan dalam topi dia tuh.

pointnya.. apahal nak kecoh sangat ni. yuna masa baru keluar, tudung balut ala guni gitu.. sekarang? dah tinggal sarang tebuan je atas kepala. takde pun yang kata dia dah berubah. so, kenapa ramai sangat yang menggelabah dengan isu si fida ni.

FINE! berdosa tau bukak aurat. but, korang-korang yang memaki, mengumpat dalam komen blog takde la pulak berdosa? 
antara komen yang aku terbaca.

dah naik meluat aku ngan minah ni. tak cantek mana pun.
abang..or kakak. kau cantek ke? dia bukak aurat dia sikit, malaikat sebelah dia dah catit dosa dia. kau yang mengata kejadian tuhan tak cantek amacam? kau dengan orang yang bukak aurat, sama je.

ala dia pkai tudung cz nk masuk pantene tuh .. mayb ct suruh dia pkai untuk bg senang bg dia menang nt cuba kalau dia x pkai tudung blh ke dia menang??
alhamdulillah.. kes nya rafidah haji ibrahim bukak sikit auratnya. okay lah, tak sikit. bukak aurat senang cite. kau ni dah kira jatuh fitnah. fida tu memang dari zaman sekolahnya dia bertudung. apa ke hal pulak nak masuk bertanding siti suruh dia bertudung. baik kau bunuh je si fida tu sebab fitnah tu dosanya sama je ngan membunuh. dah lah kau jahat mulut, kau bagi pulak semua orang nampak persepsi yang jahat gila kat fida ni. kau, kalau bertudung, bukak je lah. mulut tak best punya langsung.

dia nie sweet manis. tapi…
sesuailah ngan dia..kampung lah katakan!
ni lagi sekoq keldai. aahh. aku baru panggil kau keldai. sebab keldai ni ngang sikit. kau pun sama ngang macam keldai. apa kena mengena ngan kampung tu? aku orang kampung. so, kau nak kata golongan macam kiteorang ni tak baik. gitu? kau yang bandar baik? suci? bersih? tudung labuh mengelap lantai? gitu?

tunggu masa nak dedah peha lak..berbogel terus kan senang..
ni type overdos pulak. ni type suka lebih-lebih. fida bukak tudung sikit, japgi nak cite hal bogel. sex maniac maybe???

wei aku suke betul org kutuk c fida kait2 dgn ct haha (mcm setan =D) ….
hmmm abes la ct da byk dosa org dia kne tanggung cz dia yg sebarkn fesyen tayang jambul n leher nie. mujur aku x terpengaruh … alhamdulilah …

haaa.. yang sekoq ni aku sarankan pi solat taubat. kau berani lagi nak letak kalimah suci ALHAMDULLILAH kat belakang tu ek? kau dah kata kau suka orang kutuk fida, japgi kau sebut kalimah Allah. orang lain mengumpat, mengeji, kau suka? bagi la nasihat samdol. bukan suka ngan umpatan dan caci maki orang. mesti kau type suka pegi ceramah atas nama ceramah agama, japgi dalam ceramah dok ngumpat, fitnah orang bagai kan? mesti kau antara manusia yang bertepuk gembira bila aib orang lain didedahkan kan? pi tobat maksiat pi. dah lah ngaku gelak macam setan. bangga?

Fida sayang, dalam dunia ni kan ada masa kita di bawah, ada masa kita di atas. masa di atas tulah kena hargai dan kita kena sayang. sebab masa kita di jatuh, tiada siapa dapat tolong kita melainkan diri kita . muhasabah , insyaallah ;D
boleh mati ek kalau bagi komen elok-elok macam ni? boleh dapat sawan? kusta? paru-paru berai? memang ada masalah cakap elok-elok ke? nak tegur orang yang silap, diri sendiri triple silap. malu la kat diri sendiri, orang sekeliling, tuhan. ini baru teguran. =)

sape lah kita nak bukak aib orang sampai letak gambar dia kat blog untuk jadi bahan kutukan. yang bukak aurat tuh dosa, kita yang mengata, bukak aib dia tak dosa? suci? putih? bersih? 1 jari dok tunjuk kat Fida, 4 jari lagi tunjuk diri sendiri.

aku penah jumpa Fida ni face to face. penah keluar dinner ngan dia. bukan sebab aku penah keluar ngan dia aku backup mati mati gini. tapi bagi aku, orang sebaik dia pun ada buat silap. tegur lah dengan cara yang elok. dia memang someone yang sangat sangat baik, very down to earth. (japgi ada pulak yang kata memang lah down to earth, sebab tak femes.)
well.. manusia memang tak penah cukup. tak cukup kutuk, tak puas kata macam macam, satgi kena fitnah pulak. ye tak?

ntah-ntah ada yang komen beria tu tudung pun tak pakai. lagi satu hal.. makin ramai artis yang pakai tudung kan? bagus lah. tapi tak payah lah nak beria sangat hari-hari nak kuar cite artis bertudung. sebab once dorang 'terdedah' sikit kang ramai pulak yang jadi hakim. dan takut kalau-kalau bertudung ni hanya trend semata dan bukan atas sebab tuntutan. kita doakan je yang terbaik.

untuk rafidah ibrahim.. lepas ni beringat lah. banyak mata yang memandang. tambahan pulak fida dah makin femes sekarang. ramai yang jelesss. ramai yang cari lubang nak jatuhkan fida kot. heee... semoga sukses dunia akhirat. peace yawww!

p/s : segala maklumat soheh diambil dari SINI. sila klik.

jenis-jenis kawan di universiti

salam....

surely lah sape-sape yang masuk universitas tak kira gov or private mesti dapat kengkawan baru. ada yang kata kawan kat universiti ngan kawan kat skolah tak sama bestnya.

well..pendapat aku. kat sekolah korang lepak ngan membe 6 jam je. paling lama pun 8-9 jam. lepas skolah hangout tengok wayang, usha balak/awek, window shopping and blablabla. tapi kat U, korang jumpa pagi petang siang malam. so, kenal luar dalam. ada prangai tak best tuh dah susah nak selindung.

nak nak pulak bila sampai tang assignment. kat skolah kerja lu kerja lu. kerja wa, wa lah. takde sangkut paut maut. kat U banyak kerja nak teamwork. kat sini lah kawan U jadi tak best bila ada yang buat taikkk atau dalam kata ilmiah just as a passanger. lain orang buat penat lain orang tumpang sedap.

antara kawan-kawan kat universiti :

TINGGI MELANGIT
yang jenis ni bukan tinggi dari segi ketinggian. tapi dari segi percakapan. cakap nak gah aje. nak tinggi aje. bila part status, dia lah yang paling kaya, dia lah yang paling tinggi darjatnya, bila sampai tang kerja, dia boleh buat semua. event besaq gajah pun dia boleh handle sembangnya. type ini, cakap je tinggi, kadang-kadang apa pun tak bleh!

SEMUA OK JE
aku paling tak bleh blah ngan type ni.
"mangkuk ayun. ko bleh tak buat keje aku bagi ni?"
"haa..boleh.boleh.dah biasa buat dah."
tuptuppp.. "olyn..kau boleh tolong aku buat tak. aku bukan tak reti tapi bz lah."
kepala HO kau lah. bila orang bagi keje, takde yang tak boleh. takde yang tak reti. tapi bila sampai nak buat, arah orang lain.

AIRCON
ahahhh! yang ni.. yang ni bukan aku je nyampah tapi ramai lagi orang nyampah. rasa nak lempang je. aircon ni dalam bahasa lainnya kaki kipas, kaki ampu. type ni dia suka mendekati orang-orang yang ada pangkat macam MPP, AJK penginapan pelajar, Lecturer.
bila sembang dia cakap manis-manis je. muka senyum je manjang.. puiit!

KUAT BERTANYA
ada bagusnya sifat kuat bertanya nih. tak tanya nanti sesat jalan ye tak? tapi..tapi.. aku memang ada masalah gila ngan orang yang suka bertanya soalan merapu kat dalam kelas. wasting my time ngang oii. lecturer dah kata carry mark hanya ada assignment individu, japgi nak kluar kelas kau tanya lagi.. kelas ni takde presentation ke? kelas ni takde group asignment ke? nahooiiii! tak tau lah kau pekak ke, tak paham bahasa ke..

DIAM-DIAM UBI
haaa. diam tu tak bermakna bagus wehh. kadang-kadang ada jenis-jenisnya nampak macam loser je. macam loner je. tapi orang beginilah yang kadang-kadang ada bahayanya. stok bawak mulut, kaki report, ini lah kadang-kadang orangnya. bukan semua tapi ada aku jumpa. muka loser hati... perghhhh!

banyak lagi lah kawan-kawan kat U. bukan lah semua tak baik. ada yang baik tak terhingga pulak. tapi yang diterangkan kat sini mana yang tak elok sangat lah. well, nak cari kawan yang baik memang susah. aku ada beberapa kawan yang baik. yang maybe kalau orang lain tengok tambah-tambah yang suka JUDGE orang lain tanpa kenal hati budi akan kata kawan-kawan aku ni jahat orangnya. tapi itulah kawan dunia akhirat aku.

tak perlu jadi kawan yang lapar sangat. tak cukup makan nasik, kawan sendiri pun nak makan. tak perlu jadi kawan yang hipokrit depan cakap lain belakang lain cerita. kadang-kadang aku pun ada rasa tak syok ngan kawan sendiri. itu NORMAL. sebab bila kita dah rasa takde apa yang tak kena ngan kawan kita, whoooaaa.. mungkin kita tak bekawan ngan manusia lah tu.

Thursday, 15 September 2011

kadang-kadang cikgu juga makan penampar

salam....

lepas lama tak menulis, ambik masa sangat nak pikir balik topik merapu. malam tadi aku lepak dengan ex classmate aku yang sampai sekarang aku baik lagi ngan dia. tak main la masa sekolah baik macam sista sista, habis sekolah hilang gitu je. itu bukan kawan.


nota kaki : ada yang kata 'lepak' tu buang masa. bai, gi minum-minum pun orang panggil lepak. sembang dengan famili luar rumah pun orang panggil lepak. so, lepak tu bukan semuanya buang masa chor. 


sambil makan dan minum tu kiteorg bercerita lah balik pasal zaman sekolah punya hal. sekarang ni aku tengok dalam paper ramai betol cikgu kena lempang, kena terajang. bapak lah! budak-budak ni jadikan cikgu bahan ujian belajar silat gayung ape. tapi bila difikirkan balik... kenapa cikgu pun makan penampor?






kadang-kadang cikgu-cikgu ni tak gunakan ilmu psikologi nak tegur budak-budak ni. budak sekolah ni fikiran dia cetek lagi. nak tegur musti ada cara. jangan nak main sembur guna watercanon je. sebab zaman aku sekolah dulu aku antara budak yang selalu diperli ngan cikgu cikgu. sebab?


- aku suka tidur time addmaths. weh cikgu. kau ajar boring plus kau tak lawa. aku tido la. wahaha. actually ada sedikit perkara yang menyebabkan aku tak suka ngan cikgu itu!
- aku tak suka ikut rules yang aku rasa bangang. pegi tandas tak boleh lebih 5 minit. gila! aku jalan nak pegi toilet tu pun dah habis satu masa kot. rules apply tak ikut kejauhan kelas dengan toilet langsung.
- aku tak suka belajar. aku suka lari. biasalah! kita ada minat masing-masing ape. tak semua orang suka baca buku, study kuat-kuat. ada yang minatnya menyanyi, ada yang minat berlari, ada yang minat menari. kemon lah cikgu~ siti nurhaliza dulu pun bukan suka belajar sangat. dia ada bidang dia. dia dah kaya raya sekarang, amacam ex ex ex cikgu dia? ada jelesss? haha.


sebab pertama cikgu makan tangan student kat pipi or sometimes makan nasik guna kaki.


cikgu kuat PERLI
pergh!! kadang-kadang mulut cikgu-cikgu ni lagi bisa dari duri landak wooo.. nak tegur direct takut. perli la. apa lagi. member aku penah jumpa dengan member laki dia lepas sekolah. member tuisyen. nak bagi balik buku tuisyen kot. takkan semata taknak jumpa budak laki lepas sekolah dia kena guna pos laju pulak nak pulangkan balik. cikgu nampak! halamakkk. 
esok dalam kelas. baik punya ayat. " awak semua ni kena skor sejarah. pandai tackle soalan. jangan pandai tackle jantan je. dating lepas sekolah." mata cikgu aku tu menjeling ke arah member aku.
tak ke nama patut makan sound cikgu ni. tak tau hujung pangkal cite, masuk kelas bagi satu set perli. kadang-kadang cikgu cikgu ni tak bersikap pro lah. takyah lah perli-perli. direct la pi tanya sape laki tu, apa dia buat depan sekolah. nak dating takkan depan sekolah sengal!


nota kaki : sekolah aku semua prempuan. sebab tu bila nampak ada sekoq jantan, cikgu-cikgu boleh jatuh pitam. even di luar kawasan sekolah.


-cikgu kuat MAKI
ada cikgu kadang-kadang tak tahan dengan student yang over buas. pastu bila dah marah, menggila, cakap sedap lidah. ada kes cikgu makan tangan kat pipi sebab kaitkan mak bapak dalam hal student. 
"mak bapak awak tak ajar ke!" ayat macam ni tak best lah. yang buat salah orang lain, nak heret mak bapak sekali. nak nak pulak kalau salah sorang dari mak bapak budak tu dah takde. yang lagi tak tahan kadang-kadang ada student buas sikit bila mak bapak dipanggil jumpa cikgu, cikgu keluarkan kata-kata azimat. " patutlah. mak awak pun macam awak."
member aku penah kena ayat bakar taik telinga macam ni. tak ke patut cikgu tu makan penampor?


aku tak kata bagus korang sebab berjaya bagi mata cikgu lebam. tak! its not good. cikgu ni someone yang patut kita hormat. takde cikgu takde pensyarah. takde cikgu takde orang cerdik pandai. sebab cikgu ni subjektif. bukan yang mengajar dalam kelas je cikgu. mak ayah kita pun cikgu kita. ajar berdisplin, ajar macam mana jadi manusia. sebab kadang-kadang ada yang tak tau dieorg manusia. kalau tak di ajar akan bertindak macam binatang.


buku pun cikgu. sebab apa yang kita tak tau kita refer kat buku. cikgu ni satu nama besar dalam kehidupan. sebab tu adanya sambutan hari guru. taknak kata pulak sambutan ni lari akidah pulak???? tapi! cikgu pun kena ambik pusing tiap kata-kata, tiap perbuatan dieorg. dieorg pendidik. apa yang budak-budak ni nampak mungkin akan dieorg ulang kat orang lain. so, cikgu cikgu sekalian. tunjuklah tauladan yang baik. tegur kena dengan cara, kena dengan bahasa. bukan kena dengan tangan di pipi. 


p/s : u may read whatever that i've wrote. nama pun blog. taknak orang baca sila buat diari. tapi! baca suday. takyah nak rasa nak take over blog aku pulak suruh delete itu dan ini. ini blog aku, bukan blog kamu. okay? clear? coz sometimes apa yang kau cakap pun ada berbaur lucah tapi aku wattaktau sudah. so, takyah bajet sangat okay tak? tqvm.




Wednesday, 14 September 2011

kembali semula beraksi

salam...

mulai dari harini, saya akan kembali menulis. bulan posa banyak koje. terpaksa berhenti menulis blog yang tidak mempunyai pembaca ini. hikkk..