Monday, 26 December 2011

review filem: ombak rindu

salam....

hey semua manusia yang frust menonggeng nonggeng sebab tiket ombak rindu selalu habis. se rock-rock kapak bradah bertatoo pun layan ombak rindu yaw. nape tiket asyik full house je. aku rasa sebab:
  • yang menonton tu semua yang baca novel dia dah masa zaman sekolah menengah dulu. yang gagah gagah pun baca novel tau. macam bradah ni. MR.K .hehe.
  • pelakon yang mantop habes. aaron ajiz yang memang prempuan dari segala ceruk kampung, bandar, setinggan akan bematian nak tengok beliau ni. bukan prempuan je, yang jejantan pun tak kureng berlumba nak tengok. lisa surihani n maya karin, dah tentu jejantan semua sanggup tipu gf masing masing sebab nak feeling lebih masa menonton.
  • lagu OST yang boleh boleh lah. lagu tu sedap tapi aku ada masalah dgn suara adira yang agak garau. kadang kadang aku kompius hafiz ke adira yang tengah nyanyi.
  • propaganda jenis band wagon digunakan. semua orang sibuk pegi tengok, so why not me? jadi, cepat cepat pegi jitra mall cinema takut ketinggalan. 

okay.. sudah merapu itu. apa pandangan aku mengenai filem ni? boleh la. jauh lagi menghiburkan dari lagenda budak setan. jauh lagi tacing, jauh lagi best, jauh lagi puas hati dari filem setan tu. tapi kalau nak compare filem ni dengan filem SEPI, aku pilih sepi.

filem ni agak mengikut apa yang novel cerita. tak macam setan, skip here and there. buat aku macam... what the! filem ni sape tak baca novel pun paham. so, applause to the director. bijak susun scene and plot. 

kalau aku nak bagi bintang kat pelakon, aku bagi kat maya kering. sebab watak dia aku rasa memang agak bejaya buat penonton terseret ke dalam movie ni. even ada yang komplen rambut dia perang, slank tak berapa melayu dia.. tapi bagi aku berkesan nak nak lagi masa beliau kejar kereta abang hariz nya sampai terjatuh atas jalan. rasa nak sambut je. ecehhh. abang hariz pun watak not bad. ada lawak lawak sikit. lisa? bagi aku phailed! watak dia tak berapa menjadi. antagonis dia tu aku tak rasa. nak nak bila dia menjerit jerit dalam english dengan slank 'R' dia yang kiut tu, susah aku nak paham apa dia cakap. pastu dia suka buat sejenis muka. macam memanjangkan dagu kedepan. tiap kali dia buat, aku rasa nak gelak.

okay, overall aku kata filem ni best la jugak. tak mengecewakan. bro yang duduk sebelah aku pun nak asyik main henpon je bila part sedih sedih. takut ternangis le tu. 

apa yang kureng? haha. aku memang suka nak cerita pasal kekurangan. haha. gelak jahat!
  • first sekali kekurangan yang aku nampak kat perut julia zigler. gila babeng. lu pakai porchbag dalam baju ke kak? agak agak dah buncit tu demand la nak pakai baju tak ikut shape badan sangat. halah halah..
  • scene tengah enak berpeluk mesra tiba ada prempuan baru naik mandi manda kat pantai lalu kat blakang. phailed! potong tahap romantik yang tengah naik 110km/j tu. memang la tu bukan private island. tapi.... ntah! nampak cacat.
  • masa hariz eksiden, terbabas dengan lori, tibe ada ramai gila orang kampung datang serbu. walhal jalan tu macam takde ciri-ciri perkampungan pun ada kat tepi tepi tu. siap ada makcik bawak anak nak tengok eksiden tu. ke, lori yang terbabas tu tak bawak pasir tapi bawak orang? mungkin....
sementara ni, ni je yang dapat aku ingat. yang nampak terang sangat cacat cela nya. yang lain okay okay je la. dengan duration 2 jam, cerita ni tak buat aku rasa tertunggu tunggu bila nak habis. flow pun cantik. part yang aksi aksi ranjang, wa no komen lah. nak komplen pasal filem ni.. klip 3gp camne pulak? abuya bangang tu takde pulak nak bising. lagi maca  haghamjadah lucahnya. so, aku rasa sebab filem ni dapat berjuta, scene ranjang tu orang fokus lebih la. memang scene tu melampau, tapi apa nak buat. tak ranjang tak jual ye dak.

 mampu kau nak berpeluk kat pantai dengan anak cekup menutup keseluruhan dahi?

kejadian fun fair

salam....

whoahh. lama gila tak hapdet siot. halah halah.. bizi gila. nak jadi orang keparat  koperat lah kata kan. dalam bizi gila tu curi la jugak masa pegi fun fair dengan membe-membe. si dia juga ada. heyy. bukan fun fair cina cap hayam tu, ni yang stok ada benda pusing 360 darjah tahu. kepala ke bawah kaki kangkang ke atas. *ada akak tu pakai baju kurung naik.

fun fair, tak macam library sekolah. mesti ramai gila punya manusia. tapi dua tiga ekoq beruk ada jugak kat situ. dah ramai orang tu macam-macam pe'el la. macam macam rupa manusia nampak pun. yang pakai rantai naga naik benda pusing-pusing turun berair mata pun ada. ketaq ke abang. abang macam gagah je. macam asyik nak bantai orang je. kena pusing pening ye. halah halah. kiut abang.

aku memang surrender gila nak naik benda kaki kangkang ke atas tu. aku tak takut. tapi benda tu macam boring sangat la. so, tak naik la. naik macam kuda pusing n turun naik ke atas ke bawah tu baru jiwa aku. pusing pelan-pelan, turun naik, aku melambai-lambai ke arah orang ramai. baru prince william!

*nampak je loser. try la naik.

so nak dijadikan kes, aku yang berani ni kan tak main menatang yang ada kat fun fair tu. maka aku pegi lah main benda-benda yang mencabar jiwa jantan aku. main target belon. pakai dart tu, hah.. campak ke belon samapi pecah. pecah semua dapat hadiah. gila thrill game tu. bepeluh-peluh aku. aku macam peserta anda ada 60 saat nabil tu dengan semua penonton sorak kat aku, mak ayah aku tengah letak harapan, si dia pun macam nak nangis tengok aku bejuang, kawan kawan semua bagi semangat. tapi belon pecah 5 je dari 6. bukan salah aku. salah dart tu mata tumpul.

biasa lah kat tempat orang bertungkus lumus nak dapatkan 1 key chain yang beli kat kedai 90sen je tu mesti lah ramai. tolak tolak, kepit kepit. ada sorang ni aku nak baling dart sebok dok tolak tolak aku. aku dah nak seligi muka dia. tapi sebab perempuan kan, aku seligi kang berpusing gigi kapak dia tu ke belakang kepala turun pulak harga hantaran dia yang dah tak seberapa tu. so, aku chill je. ha! sebab dia la 1 belon aku tak pecah. sundel bolong!

tengah aku dok layan belon belon tu, ada sorang pakcik tua yang jauh lagi pendek dari aku berdiri depan aku. pegang henpon. henpon tu tak masuk langsung dengan muka dia. muka macam pecacai je, guna henpon macam nokia x5 tu. gila! muka tak seberapa pakai henpon macam budak skate. langsi kan mulut aku? sat lagi hangpa tau la kenapa lahanat bena mulut ni. aku usha la henpon dia. dia tengok aku pastu sorok-sorok henpon. ingat aku nak ek pakcik? aku pun malas nak layan orang tua tak center macam dia, aku blah.

jap lagi membe aku menggelabah cakap ada sorang pakcik dok rapat rapat belakang dia. aku usha usha, pakcik tu memang pegi kat semua perempuan yang tengah kusyuk layan baling baling benda. yang perempuan layan baling dart la, bola la, yang pakcik tu baik punya layan sondoi menatang dia kat punggung pompuan. bunyi macam lucah kan? sumpah memang lucah. celaka pakcik! yang tua berdiri depan aku dengan henpon x5 tadi tukang ambik gambar ponggong pompuan yang kena tu. patut bila aku usha henpon dia, dia macam takut takut. aku ingat dia baru beli, takut aku nak tibai henpon dia.

aku ngan membe aku pun follow pakcik dua ekoq ni, ambik gambar perbuatan lahanat dorang tu, pegi balai report. apa jadi dengan dua ekoq kerbau pendek tu aku tak tau. mintak mintak tak kena tangkap tapi dah mati kena langgar dengan bumper car. nak je aku sound pakcik tu. hoi pakcik, lu balik pi buat kat anak betina lu lah. mai sini sondoi orang, karang dart tu aku target kat mata kau. belon tak pecah mata kau yang bersepai. tapi.. kalau pakcik tu bantai aku, sape nak tolong? sebelum buat report kiteorg dah mintak tolong kat 2,3 bradah yang nampak tough je, macam hari-hari layan gym je.. tapi sekoq pun tak tolong. boleh suruh sabar je tengok pakcik tu menyondoi girang.

tapi dari kejadian malam tu aku dapat beberapa intipati. cewahh. inti keripap takde. intpati katenye!
  • takde apa yang baik datang dari tempat yang tak baik. funfair memang tempat tak baik. come on lah. akui lah. fun fair memang tempat yang melalaikan.
  • keluar malam memang tak elok. tu lah mak ayah bising bila anak anak keluar malam. ada hikmah nya. terbayang muka mak ayah bila benda gitu jadi. ='(
  • orang malaysia memang susah nak menolong antara satu dengan lain. dah nampak depan mata, nak suruh pegi sound sebagai jantan pun payah. tersengih sengih macam kerang busuk je mampu.
  • keseronokan menutup segala kejahatan. dalam tempat gitu, semua nak seronok je. lupa pasal keselamatan diri. ada awek ni bila kiteorg bagitau, dia mampu cakap 'oh yeke' je. pastu sambung lambung bola. woi, kau sedar tak bahagian belakang kau dah dinodai? kau boleh buat relaks je. jahil!
huh.. jadi. mari lah bersama kita sedor diri. jangan dekat dengan tempat tempat yang tak datangkan paedah. kalau kena rumble dalam tu nak buat report pun malu. kalau jatuh patah kaki, jiran datang melawat tanya kenapa, nak jawab jatuh kat funfair masa naik menatang pusing 360 darjah pun malu. burok beno bunyinya. jadi, apa yang mak ayah larang, agama tak bagi, memang ada sebab musabab nye. =)


Saturday, 3 December 2011

curiosity melayu kita

salam....

saje takde keje.. takde idea apa nak merapu. (banyak sebenarnya tapi malas menaip.)

keje banyak gila babeng. semua nak dalam masa terdekat. moral, jangan tangguh keje even dateline lambat lagi. sebab? pejam celik sebenarnya kejap je dateline dah sampai. pastu, mula nak menggelabah n salahkan orang lain. salah lecturer bagi keje susah, salah intenet tak dapat connect, salah kedai fotostat mesin rosak. semua orang salah kecuali kita sendiri. haha. semua orang gini ape.

saje main-main kat google tadi. n discover INI.


haha. sama ada aku je yang bodoh still tak tau ketinggian eifel tower tu, atau semua orang memang rasa ketinggian retis-retis ni lebih penting untuk di find out.

aku saje nak cari ketinggian burj khalifa berapa, ketinggian eifel tower berapa.. sebab nak compare mana lagi tinggi. (bajet tak aku? ilmiah la sangat kononnnye ni.)

tapi bila keluar perkataan ketinggian, terbukti.. curiosity orang kita lebih kepada berapa tingginya aaaaron ajiz dari ketinggian KLCC. pastu curiosity orang kita terarah ke lisa sughihani pulak. haha.. untunglah jadi retis. apa dalam beg, dalam krete smua orang nak ambik tau. brapa tinggi pun nak google. UNTUNGLAHHH kata orang sekarang.

Friday, 18 November 2011

jom kritik filem : ABUYA

salam....

heyy.. aku baru lepas tengok filem busit melayu yang ke... ntah berapa. actually dah 4,5 hari tengok but lepas tengok tak terus hapdet sebab terus kena serang muntah popcorn tanpa henti.
anyone dah tengok filem abuya ni? masa aku tengok, ada la lebih kurang another 10 pathetic malay film supporters jugak dalam panggung tu. aku mula-mula nak tengok cite shark night (alasan terbaik cover pesal tengok filem melayu sampah), tapi takde pulak sebab dah pukul 10 mlm masa tu. cite yang tinggal abuya, 7 aam arivu (no thanks), tower heist (dah tengok), cite kartun tintin tu (kawan-kawan dan si dia tak layan kartun)

jadi..apa yang tinggal, meh kita sapu ramai-ramai. ABUYA! say yes to ABUYA. aku fine fine je la nak tengok sebab nak jugak tau macam mana haramjadu nya ajaran sesat yang dibawak abuya ni. katenya filem ni pasal si abu zakaria a.k.a abuyahhh yang ada super power dah ajak orang kampung (haruslah orang kampung je kena peralat kan) sembah dia sebab dia ni khalifah gitu. hokay.. sekarang ni..

sepanjang filem aku tak nampak ada ritual yang menyesatkan selain kena korban sorang perempuan gemuk untuk dirogol ramai-ramai, syarat nak jadi kabilah abuya. other than that, ada adegan jue aziz gersang sampai bukak seluar dalam sendiri guna kaki, ada adegan bini kedua or ketiga, tak pasti, dari mula cite sampai habis muka stim manjang, ada adegan jue aziz belai-belai,gentel-gentel manja pemenang program pilih kasih tu, pastu si pemenang tu pegang-pegang bahagian anu dia sendiri. (nama pemenang tu aku tak tau sebab kurang femes.sori.) ini sebahagian yang aku ingat.

well, aku tak pasti abuya sesat ke pengarah filem ni yang sesat. part yang paling xtreme bila yang kassim bantai orang kampung kat warung. xtreme habis. 2nd xtreme part bila pengikut abuya minum air kaki dia, super duper xtreme! jalan cerita.. hamaigadd. berterabur habis! tibe tengah stim, tibe kang gadoh, tibe tengah lap senjata, cakap nak cerai tapi tak cerai-cerai, tiga kali kena tembak jarak dekat tak mati-mati. oii pengarah! buta hati ke buta perut?

kalau aku boleh pegi high tea dengan pengarah filem ni aku nak tanya beberapa soalan kat dia.
1) sekolah mana dulu?
2) kenapa scene tutup tingkap pun nak tunjuk satu per satu n slow sangat?
3) katanya filem ni pasal kisah tahun 1997,1998 gitu lah. tapi WTH polis datang naik waja? waja bukan keluar tahun 2000 ke? PHAILED!
4) okay. again! cite kesah tahun 97,98.. japgi jue aziz nak buat nasik kangkang nyanyi lagu kris dayanti 'aku wanita biasa'. sangatlah 90-an! lagu tu baru setahun dua ni kot femes.
5) apa peranan pompuan turki dalam filem tu? setakat tunjuk scene dia dok mengeja
 M-A-D-U je ke? terer BM la dia?
6) apa peranan YUS RAJALAWAK? pi mari pi mari dengan songkok senget dia, last sekali takde pape tindakan pun dari pihak jabatan agama. yus tu sedara kau ke?
7) kejadahnya pegawai polis dalam tu macam zombi? kot ye pun undercover, cari la yang elok sikit. ni dah rupe hidup segan mati tak mau je. die sedara kau jugak ke? saje nak bagi job.
8) motip ending filem faizal hussein and the gang bebaris ramai-ramai macam video klip k-pop? bukan k-pop la.. M-POP! tu.. MAX 24/7 tu. dengar cite ada anggota dah keluar. okay, yang kassim, faizal hussein, wanita turki dan rakan-rakan tengah free takde job. cube terai tanya deme. ganti masuk yang dah keluar tu.
9) babak gaduh masa nak ending, sumpah sedih! kau curi idea gaduh tu dari komik anak kau ye? bodohnye lah. polis tengah menghentak ahli kumpulan ajaran sesat ni, membe2 si sesat ni ada keliling tu, boleh pegang senjata macam "eh..nak masuk taknak..nak masuk taknak..tengok je lah.best jugak."
10) sape sebenarnya yang paksa kau jadi pengarah?

aku bukan nak bias kat filem melayu. aku tak kata yang orang kita buat tak bagus.. tapi! dah memang tak best, tak bagus, tak layan. tak boleh ke nak buat filem tu buat kajian sikit, membaca sikit, mentelaah sikit. sampai bila filem kita nak tarik penonton dengan lawak-lawak bodoh, dialog-dialog lucah, scene scene horny? kemon lah. kalau dah tak boleh mengarah, jangan pulun boleh? sekian.
filem tercomplicated abad ini : ABUAYA

Wednesday, 2 November 2011

kawan & lover. apa pilihan korang?

salam...

woofwoof. <--- kata dasar perkataan wootwoot yang tengah meningkat naik skarang.
well sape takde makwe pakwe zaman sekarang? nipu beno kome ye. aku tarah ubun-ubun tu karang.




selalu tak korang dengar ayat member lagi penting dari pakwe/makwe. kawan sampai MATI. awek kalau dah clash, hilang gitu je. sape nak lap air hidung korang masa korang clash? membe jugak kan? selalu tak korang kena bambu dengan membe yang tacing sebab ajak mandi sungai korang taknak ikut sebab nak teman awek beli bulu mata pelesu? selalu tak kena perli dengan membe yang ayatnya berbunyi.. "yer la. orang dah ade awek. mane ingat membe." masa cakap muka pandang ke lain, sambil kunyah pencungkil gigi. 


sejujurnya kawan ngan lover korang pilih yang mana ye? kalau aku, urmm.. urmm..
jujur kan? lover. takde talian hayat punya jawapan ni. 


well jawapan aku ada alasan yang konkrit. kalau korang keluar dengan lover korang, korang akan dilayan sweet sweet je betul? jalan pegang tangan, takut tetinggal kat mana-mana, kena tampal poster pulak nak cari balik. pegi sama, balik pun sama. tak kisah lah naik LRT ke, bas ke, beca ke. tapi ngan membe penah tak korang kena tinggal bila dia jumpa kawan dia yang lain yang korang tak kenal? "weh..kau balik dulu la. aku balik lewat sket. kau tu nanti mak kau marah." padahal janji pegi balik sama sama naik teksi. dah kena bayar teksi sorang sorang.


kalau dengan lover, dia dapat duit gaji keje part time, mesti dia akan cakap, beby..esok i belanja makan okay. kita makan mahal-mahal. makan ayam toge jom. lover aku macam ni, kalau yang korang punya asal dapat gaji je lesap, too bad lah. nasihat aku, dumb kan saja dia. tapi membe? dapat gaji, dia belanja awek/balak dia makan. korang yang konon kawan dunia akhirat? dapat like gambar kawan korang dinner je la kat facebook.


bila korang sedih.. kucing kesayangan mati. call lover korang pukul 2 pagi. dia dah tido pun aku bet dia akan angkat unless lover korang dah mula curang atau tido mati. mesti dia akan dengar rintihan korang even masa korang nanges korang pun tak faham mende yang korang cakap. maybe masa korang dok mengobak tu dia kat sana terlena kejap sebab ngantuk, tapi.. the point is dia angkat. kalau korang ngan membe, nak ngadu kucing mati? nampak nama korang naik kat henpon pukul 2 pagi, kemungkinan besar dia akan silent lah phone itu lalu menyambung mimpi. ya kan ya kan?


berapa ramai membe korang akan post kat FB wall cakap rindu? rindu dan rindu. rindu nak bersama katanya. tapi bila balik, haram. jangan kata jumpa, call pun tak. tapi dengan lover, seminggu tak jumpa, apa jadi dengan korang? yang jantannya kumis pun dah tak bercukur. yang betinanya kening dah bersambung. sorang KL sorang ipoh pun sanggup drive balik hari nak jumpa. lover bila cakap rindu, ikhtiar sampai pengsan pengsan nak jumpa. kawan cakap rindu rumah tak sampai 5km pun payah nak menjenguk.


well.. betul ke ada kawan sampai mati? dalam senarai kawan korang ada berapa orang yang dari sekolah rendah sampai sekarang dah tua bangka still rapat n memang ambik tau hal each other? yang betul betul care? aku? maybe takde. kawan dari sekolah rendah tapi sekarang semakin jauh. kawan sampai mati? i dont think so. tapi aku tak kisah. coz bila aku tanya pada mereka mereka.. apa yang akan dorang pilih. jawapan mulut, kawan la. sapelah aku tanpa kawan kawan aku. jawapan dalam hati, bangang nya soalan. dah tentu aku siang malam dengan lover aku. jadah nak pilih kau? bodoh.


aku berani bet semua orang yang ada lover pernah tipu kawan dorang untuk kepentingan lover. kawan nak pinjam duit, ada duit. tapi dah plan nak beli jam rolex sebijik kat awek, so tipu membe cakap sekupang pun takde. membe ajak kluar jalan jalan tengok bunga, tipu cakap tak sihat. padahal dah janji dengan awek nak tengok filem razak mohaideen. 


back to the way it should be.. lover memang sentiasa mengatasi membe. plizz people jangan tipu membe korang lagi. lover memang penting dan sentiasa berada di atas puncak hierarki manusia dalam hidup korang. unless korang baru couple 3 minggu or 4 hari or 8 jam lepas. membe penting tapi sebenarnya akuilah ianya tak sepenting lover korang. fren, i love you but gefren i love you more. 




p/s : kawan kawan ada kepentingan dengan caranya sendiri. post ini tidak langsung mengatakan kawan tak penting tapi just nak hilight kan realiti donia ini. yeaahhh

pandai tak boleh diikut

salam...


korang boleh tak bagitau pesal budak kat atas yang tulis status ni kelam, menggelabah, bajet alim, dan sebagainya. pahotak kau bercinta dengan manusia neraka menanti.


kau lahir kat donia ni hasil percintaan antara dua orang manusia kan? takkan menatang kot.. konon kau tulis status gini kau ingat orang nak komen gini la..


"cerdiknya anda ni. kenapa kami tak nampak keburukan bercinta dengan manusia."
or
"kata-kata saudari menyedarkan saya. saya harus segera putus tunang dengan bakal isteri saya kerana beliau seorang manusia. nanti ke neraka lah gamaknya saya."
or
"laa..cerdiknya hang. aku tak penah mengaji hai berkaitan cinta sesama manusia bawok pi neraka. nahoiiii."


mungkin lah apa yang cuba makhluk tuhan ni sampaikan ber'couple' itu harom. tapi bila dia keluarkan status bercinta dengan manusia neraka menanti, aku rasa buduhnya sang pemilik status ni. dah lumrah dunia kita manusia ni ada rasa cinta, sayang pada sesuatu. (todia mai dah pakar rotibasi.)


komen kat bawah tu ada kata "bercinta kerana Allah tak salah". yupp. i totally agree lah with u bro. bercinta ke jalan Allah. mula-mula kenal, pastu jatuh cinta, pastu cepat-cepat kawen. gitewww. kawen dapat anak. kan menambah zuriat tu satu perjuangan ke jalan yang diredhai. tapi nak dapak anok gu ane kalo cinte pon dok. 


zaman sekarang ni nak bina mesjid mestila kenal dulu, cinta sikit dulu. aku cabar penulis status ni kawen samberono je. jalan kat pekan pendang, jumpa mana-mana mamat yang nampak macam the loner ajak kawen malam tu jugak jugak. mampu? *apehal ntah aku emo sangat dengan status bodoh macam ni.


op cos aku emo! sebab dia salah. semua manusia bercinta dengan manusia. steve irwin yang sayang binatang pun bercinta ngan manusia ape. takde pun bini die beruk. mak kau manusia kan? bercinta ngan bapak kau kuda ke? mesti manusia jugak kan. pastu baru dapat kau. ya kan ya kan?


ha.. mak bapak kau menuju neraka ke? kalau dengan bercinta jadikan orang tu lebih baik camne? sebelum bercinta dia hisap dadah. lepas bercinta dah dibimbing dia jadi baik. terus bukak rehab untuk mat mat pit lain. pastu dalam masa bercinta tu dia ubah hidup dia dari gelap hitam dan kelam ke arah yang lebih bercahaya. ala-ala pokok toge nak tumbuh. mencari arah matahari untuk hidup. amacam? neraka?


tak payah lah 5 minit sekali kau nak hapdet status pasal hadis, sunnah segala kalau kau sendiri tak paham dan menyebabkan orang mengeji kau macam aku tengah keji dengan kejahilan tak berkesudahan kau ni. yang penting kau amalkan sunnah dan apa yang disebut dalam hadis. bukan dengan kopi pes je segala natang jadah dalam google gi kat status kau. pastu salah dan nampak bodoh pulak tu. grrrr. <----- gaya orang alam maya marah skarang. tengah market oooo. 


p/s : motippp kau tibe nak mention pasal zina tetibe? cinta = zina? kepala = hotakkau. =)



Monday, 31 October 2011

adakah anda begini?



aku tak tahu korang macam mana. tapi! ini aku dari kecik sampai sekarang.
dah tau dalam fridge memang takde natang ape dah, bukak setiap 5 minit. dengan harapan ada mini market tersorok kat dalam fridge yang tau apa aku nak. bila bukak skali lagi, jengjengjeng.. dah ada dah natang itu.


sampai satu masa mak bapak aku dah geram tengok tabiat berdiri keras depan peti ais tu, dorang akan cakap..
"tu lah bil eletrik tinggi. kau duk cakung depan peti tu. tutup bukak tutup bukak. lagi sekali ayah nampak, kau duk dalam peti tu."


baik ayah! tutup pintu peti ais, dok depan TV. setengah jam kemudian pegi dapo bukak lagi. motiffff?? ntah. tiada motif cuma tabiat. perbuatan itu berulang sampai aku tetido malam nanti. 


nak kata tabiat bebudak, sampai aku dah beso gajah ni pun dok buat begitu lagi. ayah, redha je lah dengan bil eletrik itu ye. =)

Monday, 3 October 2011

universiti kau tak bagus

salam....

errrppp. gila kenyang makan burger marrybrown. sape tau burger marrybrown jauh lagi sedap dari burger mekdi? jauh lagi pejal dan tak banyak sampah sarap di dalamnya. yang penting jauh lebih murahhhh. cubalah!

okay. cite dia malam ni. ngumpat nak tak? gigil lah satu hari tak ngumpat. korang penah tau tak yang UM tu universiti yang jauh lagi best, berkaliber, gile kentang, dan lain-lain yang baik dari UUM. well.. masa aku dapat sambung study kat UUM ni ada member yang tanya.. UUM tu ape. terhinanya rasa. tapi lebih terhina kot kalau dok ngangkang kat rumah belajar taknak keje pun taknak. ye tak bang?

UUM tak tersenarai pun dalam research U kat malaysia ni. jadi al-kisah dia sape yang masuk UUM ni adalah lebih kurang pandainya dari bebudak UM, UPM, UKM, USM. gitew ke? BUSITT lah.

ada yang tanya aku sekarang belajar kat mana. aku jawab lah UUM. takde feeling bangga. sumpah kau! tapi..tapi..tapi.. japgi dia balas balik.. UUM je? kenapa tak masuk USM ke, UM ke. bukan apa.. UUM tu. (dia buat muka macam badak air)
aku senyum, terus blah. sebab kalau aku stay lebih lama dan tengok muka jerawat batu dia lebih lama lagi, risau aku terpatahkan ranting kayu dalam hidung dia.

apa bezanya tempat menuntut ilmu? UM memang terkemuka tapi student dia belum tentu terkemuka macam U nya. USM memang Uni APEX. tapi belum tentu student dia semua boleh nak tersenarai manusia terpintar atas planet bumi. pesal? ambik sains komputer kat UM kau punya lecturer alien pulak? ke saintis dari masa depan yang diimport dari doraemon? kalau belajar sains komputer kat Uitm lain la? nama sains komputer belajar pasal pokok getah? gitu?

mentaliti sempit, kuno, tak terbukak langsung. asal UM kau ingat semua hebat la? UUM macam aku ni stok SPM semua fail je masuk la?  ini lah melayu. nak bagi kata-kata semangat ke, nak bagi perangsang ke memang tak lah! yang penting masuk U terkemuka, kau jadi lahanat dalam tuh pun okay je bro. tak payah skor, yang penting kau pegang status budak research U, orang memang angkat kau sampai langit ke 7.

tapi yang best nya, bro yang sembang ngan aku tu bekeje sebagai kerani, lepasan SPM. aku tak kata keje kerani tak elok ke ape. rezeki orang lain-lain. aku ambik degree pun belum tentu aku akan sukses lebih dari seorang kerani. tapi bro.. lu sembang apa? lu belajar pun sampai SPM je. apa kata lu upgrade sikit diri lu dulu, lu gi sambung belajar macam noh hujan, nanti lu datang paku wa kaw-kaw ek. buat masa sekarang ni, lu takyah sibuk lah hal orang lain k bro..

kamon lah. stop lah mentaliti UM lebih bagus dari Uitm, UKM lebih hebat dari UUM.. mana pun sama je. pokok pangkal, pokok getah atau pokok pisang diri sendiri. kau nak sukses kat sekolah pondok kau ambik degree pun kau boleh sukses. bosan dah selalu dipandang rendah.

ini lah hidup. atas, bawah dan atas lagi esok bawah balik.

Thursday, 29 September 2011

tudung pun jadi isu!

salam...

lately ni banyak gila isu pasal tudung. pakai tudung kena bahan, tak bertudung lagi orang bahan. yang bertudung katanya ada yang gaya macam biara gitu. yang tak bertudung jatuh kafir dah. pandai manusia-manusia ni jatuhkan hukum.

terbaru, yang membuatkan aku meronta-ronta nak tulis ni pasal RAFIDAH HJ.IBRAHIM kena bahan kat blog-blog sebab isu dia pakai serkup kepala ala-ala cap tu, pastu mamat rajalawak tu snap gambar dia. jadi isu gila-gila katanya sebab si fida ni dah berubah.

dah berubahhh?? yang cakap dia dah berubah tu betul-betul kenal ke ngan dia? whether dia dah berubah atau dia memang gitu tapi korang sentap ayam sebab tengok lakonan dia dalam kasih alia. dia bukan bukak tudung dia. dia dok dalam kereta and mamat snap gambar dia. ada gambar lain aku tengok gambar dia rambut tu still tersimpan dalam topi dia tuh.

pointnya.. apahal nak kecoh sangat ni. yuna masa baru keluar, tudung balut ala guni gitu.. sekarang? dah tinggal sarang tebuan je atas kepala. takde pun yang kata dia dah berubah. so, kenapa ramai sangat yang menggelabah dengan isu si fida ni.

FINE! berdosa tau bukak aurat. but, korang-korang yang memaki, mengumpat dalam komen blog takde la pulak berdosa? 
antara komen yang aku terbaca.

dah naik meluat aku ngan minah ni. tak cantek mana pun.
abang..or kakak. kau cantek ke? dia bukak aurat dia sikit, malaikat sebelah dia dah catit dosa dia. kau yang mengata kejadian tuhan tak cantek amacam? kau dengan orang yang bukak aurat, sama je.

ala dia pkai tudung cz nk masuk pantene tuh .. mayb ct suruh dia pkai untuk bg senang bg dia menang nt cuba kalau dia x pkai tudung blh ke dia menang??
alhamdulillah.. kes nya rafidah haji ibrahim bukak sikit auratnya. okay lah, tak sikit. bukak aurat senang cite. kau ni dah kira jatuh fitnah. fida tu memang dari zaman sekolahnya dia bertudung. apa ke hal pulak nak masuk bertanding siti suruh dia bertudung. baik kau bunuh je si fida tu sebab fitnah tu dosanya sama je ngan membunuh. dah lah kau jahat mulut, kau bagi pulak semua orang nampak persepsi yang jahat gila kat fida ni. kau, kalau bertudung, bukak je lah. mulut tak best punya langsung.

dia nie sweet manis. tapi…
sesuailah ngan dia..kampung lah katakan!
ni lagi sekoq keldai. aahh. aku baru panggil kau keldai. sebab keldai ni ngang sikit. kau pun sama ngang macam keldai. apa kena mengena ngan kampung tu? aku orang kampung. so, kau nak kata golongan macam kiteorang ni tak baik. gitu? kau yang bandar baik? suci? bersih? tudung labuh mengelap lantai? gitu?

tunggu masa nak dedah peha lak..berbogel terus kan senang..
ni type overdos pulak. ni type suka lebih-lebih. fida bukak tudung sikit, japgi nak cite hal bogel. sex maniac maybe???

wei aku suke betul org kutuk c fida kait2 dgn ct haha (mcm setan =D) ….
hmmm abes la ct da byk dosa org dia kne tanggung cz dia yg sebarkn fesyen tayang jambul n leher nie. mujur aku x terpengaruh … alhamdulilah …

haaa.. yang sekoq ni aku sarankan pi solat taubat. kau berani lagi nak letak kalimah suci ALHAMDULLILAH kat belakang tu ek? kau dah kata kau suka orang kutuk fida, japgi kau sebut kalimah Allah. orang lain mengumpat, mengeji, kau suka? bagi la nasihat samdol. bukan suka ngan umpatan dan caci maki orang. mesti kau type suka pegi ceramah atas nama ceramah agama, japgi dalam ceramah dok ngumpat, fitnah orang bagai kan? mesti kau antara manusia yang bertepuk gembira bila aib orang lain didedahkan kan? pi tobat maksiat pi. dah lah ngaku gelak macam setan. bangga?

Fida sayang, dalam dunia ni kan ada masa kita di bawah, ada masa kita di atas. masa di atas tulah kena hargai dan kita kena sayang. sebab masa kita di jatuh, tiada siapa dapat tolong kita melainkan diri kita . muhasabah , insyaallah ;D
boleh mati ek kalau bagi komen elok-elok macam ni? boleh dapat sawan? kusta? paru-paru berai? memang ada masalah cakap elok-elok ke? nak tegur orang yang silap, diri sendiri triple silap. malu la kat diri sendiri, orang sekeliling, tuhan. ini baru teguran. =)

sape lah kita nak bukak aib orang sampai letak gambar dia kat blog untuk jadi bahan kutukan. yang bukak aurat tuh dosa, kita yang mengata, bukak aib dia tak dosa? suci? putih? bersih? 1 jari dok tunjuk kat Fida, 4 jari lagi tunjuk diri sendiri.

aku penah jumpa Fida ni face to face. penah keluar dinner ngan dia. bukan sebab aku penah keluar ngan dia aku backup mati mati gini. tapi bagi aku, orang sebaik dia pun ada buat silap. tegur lah dengan cara yang elok. dia memang someone yang sangat sangat baik, very down to earth. (japgi ada pulak yang kata memang lah down to earth, sebab tak femes.)
well.. manusia memang tak penah cukup. tak cukup kutuk, tak puas kata macam macam, satgi kena fitnah pulak. ye tak?

ntah-ntah ada yang komen beria tu tudung pun tak pakai. lagi satu hal.. makin ramai artis yang pakai tudung kan? bagus lah. tapi tak payah lah nak beria sangat hari-hari nak kuar cite artis bertudung. sebab once dorang 'terdedah' sikit kang ramai pulak yang jadi hakim. dan takut kalau-kalau bertudung ni hanya trend semata dan bukan atas sebab tuntutan. kita doakan je yang terbaik.

untuk rafidah ibrahim.. lepas ni beringat lah. banyak mata yang memandang. tambahan pulak fida dah makin femes sekarang. ramai yang jelesss. ramai yang cari lubang nak jatuhkan fida kot. heee... semoga sukses dunia akhirat. peace yawww!

p/s : segala maklumat soheh diambil dari SINI. sila klik.

jenis-jenis kawan di universiti

salam....

surely lah sape-sape yang masuk universitas tak kira gov or private mesti dapat kengkawan baru. ada yang kata kawan kat universiti ngan kawan kat skolah tak sama bestnya.

well..pendapat aku. kat sekolah korang lepak ngan membe 6 jam je. paling lama pun 8-9 jam. lepas skolah hangout tengok wayang, usha balak/awek, window shopping and blablabla. tapi kat U, korang jumpa pagi petang siang malam. so, kenal luar dalam. ada prangai tak best tuh dah susah nak selindung.

nak nak pulak bila sampai tang assignment. kat skolah kerja lu kerja lu. kerja wa, wa lah. takde sangkut paut maut. kat U banyak kerja nak teamwork. kat sini lah kawan U jadi tak best bila ada yang buat taikkk atau dalam kata ilmiah just as a passanger. lain orang buat penat lain orang tumpang sedap.

antara kawan-kawan kat universiti :

TINGGI MELANGIT
yang jenis ni bukan tinggi dari segi ketinggian. tapi dari segi percakapan. cakap nak gah aje. nak tinggi aje. bila part status, dia lah yang paling kaya, dia lah yang paling tinggi darjatnya, bila sampai tang kerja, dia boleh buat semua. event besaq gajah pun dia boleh handle sembangnya. type ini, cakap je tinggi, kadang-kadang apa pun tak bleh!

SEMUA OK JE
aku paling tak bleh blah ngan type ni.
"mangkuk ayun. ko bleh tak buat keje aku bagi ni?"
"haa..boleh.boleh.dah biasa buat dah."
tuptuppp.. "olyn..kau boleh tolong aku buat tak. aku bukan tak reti tapi bz lah."
kepala HO kau lah. bila orang bagi keje, takde yang tak boleh. takde yang tak reti. tapi bila sampai nak buat, arah orang lain.

AIRCON
ahahhh! yang ni.. yang ni bukan aku je nyampah tapi ramai lagi orang nyampah. rasa nak lempang je. aircon ni dalam bahasa lainnya kaki kipas, kaki ampu. type ni dia suka mendekati orang-orang yang ada pangkat macam MPP, AJK penginapan pelajar, Lecturer.
bila sembang dia cakap manis-manis je. muka senyum je manjang.. puiit!

KUAT BERTANYA
ada bagusnya sifat kuat bertanya nih. tak tanya nanti sesat jalan ye tak? tapi..tapi.. aku memang ada masalah gila ngan orang yang suka bertanya soalan merapu kat dalam kelas. wasting my time ngang oii. lecturer dah kata carry mark hanya ada assignment individu, japgi nak kluar kelas kau tanya lagi.. kelas ni takde presentation ke? kelas ni takde group asignment ke? nahooiiii! tak tau lah kau pekak ke, tak paham bahasa ke..

DIAM-DIAM UBI
haaa. diam tu tak bermakna bagus wehh. kadang-kadang ada jenis-jenisnya nampak macam loser je. macam loner je. tapi orang beginilah yang kadang-kadang ada bahayanya. stok bawak mulut, kaki report, ini lah kadang-kadang orangnya. bukan semua tapi ada aku jumpa. muka loser hati... perghhhh!

banyak lagi lah kawan-kawan kat U. bukan lah semua tak baik. ada yang baik tak terhingga pulak. tapi yang diterangkan kat sini mana yang tak elok sangat lah. well, nak cari kawan yang baik memang susah. aku ada beberapa kawan yang baik. yang maybe kalau orang lain tengok tambah-tambah yang suka JUDGE orang lain tanpa kenal hati budi akan kata kawan-kawan aku ni jahat orangnya. tapi itulah kawan dunia akhirat aku.

tak perlu jadi kawan yang lapar sangat. tak cukup makan nasik, kawan sendiri pun nak makan. tak perlu jadi kawan yang hipokrit depan cakap lain belakang lain cerita. kadang-kadang aku pun ada rasa tak syok ngan kawan sendiri. itu NORMAL. sebab bila kita dah rasa takde apa yang tak kena ngan kawan kita, whoooaaa.. mungkin kita tak bekawan ngan manusia lah tu.

Thursday, 15 September 2011

kadang-kadang cikgu juga makan penampar

salam....

lepas lama tak menulis, ambik masa sangat nak pikir balik topik merapu. malam tadi aku lepak dengan ex classmate aku yang sampai sekarang aku baik lagi ngan dia. tak main la masa sekolah baik macam sista sista, habis sekolah hilang gitu je. itu bukan kawan.


nota kaki : ada yang kata 'lepak' tu buang masa. bai, gi minum-minum pun orang panggil lepak. sembang dengan famili luar rumah pun orang panggil lepak. so, lepak tu bukan semuanya buang masa chor. 


sambil makan dan minum tu kiteorg bercerita lah balik pasal zaman sekolah punya hal. sekarang ni aku tengok dalam paper ramai betol cikgu kena lempang, kena terajang. bapak lah! budak-budak ni jadikan cikgu bahan ujian belajar silat gayung ape. tapi bila difikirkan balik... kenapa cikgu pun makan penampor?






kadang-kadang cikgu-cikgu ni tak gunakan ilmu psikologi nak tegur budak-budak ni. budak sekolah ni fikiran dia cetek lagi. nak tegur musti ada cara. jangan nak main sembur guna watercanon je. sebab zaman aku sekolah dulu aku antara budak yang selalu diperli ngan cikgu cikgu. sebab?


- aku suka tidur time addmaths. weh cikgu. kau ajar boring plus kau tak lawa. aku tido la. wahaha. actually ada sedikit perkara yang menyebabkan aku tak suka ngan cikgu itu!
- aku tak suka ikut rules yang aku rasa bangang. pegi tandas tak boleh lebih 5 minit. gila! aku jalan nak pegi toilet tu pun dah habis satu masa kot. rules apply tak ikut kejauhan kelas dengan toilet langsung.
- aku tak suka belajar. aku suka lari. biasalah! kita ada minat masing-masing ape. tak semua orang suka baca buku, study kuat-kuat. ada yang minatnya menyanyi, ada yang minat berlari, ada yang minat menari. kemon lah cikgu~ siti nurhaliza dulu pun bukan suka belajar sangat. dia ada bidang dia. dia dah kaya raya sekarang, amacam ex ex ex cikgu dia? ada jelesss? haha.


sebab pertama cikgu makan tangan student kat pipi or sometimes makan nasik guna kaki.


cikgu kuat PERLI
pergh!! kadang-kadang mulut cikgu-cikgu ni lagi bisa dari duri landak wooo.. nak tegur direct takut. perli la. apa lagi. member aku penah jumpa dengan member laki dia lepas sekolah. member tuisyen. nak bagi balik buku tuisyen kot. takkan semata taknak jumpa budak laki lepas sekolah dia kena guna pos laju pulak nak pulangkan balik. cikgu nampak! halamakkk. 
esok dalam kelas. baik punya ayat. " awak semua ni kena skor sejarah. pandai tackle soalan. jangan pandai tackle jantan je. dating lepas sekolah." mata cikgu aku tu menjeling ke arah member aku.
tak ke nama patut makan sound cikgu ni. tak tau hujung pangkal cite, masuk kelas bagi satu set perli. kadang-kadang cikgu cikgu ni tak bersikap pro lah. takyah lah perli-perli. direct la pi tanya sape laki tu, apa dia buat depan sekolah. nak dating takkan depan sekolah sengal!


nota kaki : sekolah aku semua prempuan. sebab tu bila nampak ada sekoq jantan, cikgu-cikgu boleh jatuh pitam. even di luar kawasan sekolah.


-cikgu kuat MAKI
ada cikgu kadang-kadang tak tahan dengan student yang over buas. pastu bila dah marah, menggila, cakap sedap lidah. ada kes cikgu makan tangan kat pipi sebab kaitkan mak bapak dalam hal student. 
"mak bapak awak tak ajar ke!" ayat macam ni tak best lah. yang buat salah orang lain, nak heret mak bapak sekali. nak nak pulak kalau salah sorang dari mak bapak budak tu dah takde. yang lagi tak tahan kadang-kadang ada student buas sikit bila mak bapak dipanggil jumpa cikgu, cikgu keluarkan kata-kata azimat. " patutlah. mak awak pun macam awak."
member aku penah kena ayat bakar taik telinga macam ni. tak ke patut cikgu tu makan penampor?


aku tak kata bagus korang sebab berjaya bagi mata cikgu lebam. tak! its not good. cikgu ni someone yang patut kita hormat. takde cikgu takde pensyarah. takde cikgu takde orang cerdik pandai. sebab cikgu ni subjektif. bukan yang mengajar dalam kelas je cikgu. mak ayah kita pun cikgu kita. ajar berdisplin, ajar macam mana jadi manusia. sebab kadang-kadang ada yang tak tau dieorg manusia. kalau tak di ajar akan bertindak macam binatang.


buku pun cikgu. sebab apa yang kita tak tau kita refer kat buku. cikgu ni satu nama besar dalam kehidupan. sebab tu adanya sambutan hari guru. taknak kata pulak sambutan ni lari akidah pulak???? tapi! cikgu pun kena ambik pusing tiap kata-kata, tiap perbuatan dieorg. dieorg pendidik. apa yang budak-budak ni nampak mungkin akan dieorg ulang kat orang lain. so, cikgu cikgu sekalian. tunjuklah tauladan yang baik. tegur kena dengan cara, kena dengan bahasa. bukan kena dengan tangan di pipi. 


p/s : u may read whatever that i've wrote. nama pun blog. taknak orang baca sila buat diari. tapi! baca suday. takyah nak rasa nak take over blog aku pulak suruh delete itu dan ini. ini blog aku, bukan blog kamu. okay? clear? coz sometimes apa yang kau cakap pun ada berbaur lucah tapi aku wattaktau sudah. so, takyah bajet sangat okay tak? tqvm.




Wednesday, 14 September 2011

kembali semula beraksi

salam...

mulai dari harini, saya akan kembali menulis. bulan posa banyak koje. terpaksa berhenti menulis blog yang tidak mempunyai pembaca ini. hikkk..

Thursday, 21 July 2011

jom kuruskan badan

salam....

sape gemuk angkat tangan? *tu pun kalau larat. wahaha.
mati aku kena bicycle kick dengan orang-orang gemuk. relax la BOB. gurau je. laga perut sikit. yeahh!


biasa tak tengok iklan-iklan nak menguruskan orang gemuk? biasa tak jumpa dalam paper hari minggu, atas wiper kereta, dalam post box. bersungguh-sungguh kan bisnes punya orang nak bantu orang gemuk? sanggup print beribu helai nak bagi si gemuk tengok. print kaler lagi you! 


apa ada atas paper kaler-kaler tu? 


GAMBAR BEFORE AND AFTER.
before. gemuk, kusut masai, rambut macam rosli mohalim, pakai baju 3x ganda besar dari badan yang kadang-kadang buat orang tertanya dia yang besar ke baju yang besar, kalau melayu bertudung labuh sampai paras lutut.


after? kurus, kemas, cantik, segak, rambut dah rebonding baik punya kalah akhil hay, baju seketat-ketat yang mampu (takde corset tau kak), yang betudung masa gemuk tadi tibe dah kurus freehair. aku syak takde tudung size dia lepas dah kurus.


wajib ada gambar intai anu sendiri.

porahhhhh. intai anu sendiri.

wadepak lah iklan gini. yang lagi syok masa gemuk muka lain dah kurus muka lain. masa gemuk melayu, dah kurus cina. agak lah nak tipu pun. ingat orang gemuk takde otak ke?


GAMBAR ARTIS FEMES MASA KINI.
aah.. kau nak ambik zena zen, era pazera, emi mastora, wardinah. yang memang body mantop tahap dewa 19. walhal takde pun dorang guna produk kau. podahh. 


tapi ni strategi perniagaan. yang kena jadi cerdik sikit orang yang nak kurus la kan. artes-artes tu nasik pun tak jamah, makan epal hijau je. epal hijau! bukan laptop epal. korang yang nak kurus ni, nasik..nasik jugak. karang mee lagi. malam sikit stimbot. supper tekedarah roti nan pulak. 


hampun lah kau nak kurus gitu. artes-artes tu pun kalau kau bagi dorang lahap macam korang, dorang pun jadi rupe korang jugak. 


TESTISmoni
"dulu saya habis jutaan ringgit untuk kurus. habis tanah kat kampung 3 relung saya jual untuk dapatkan duit rawatan kurus badan. tak cukup jual 'rete bende', saya jual diri saya. mujur lah laku. tapi, sejak saya jumpa produk tamiterimporutden ni, saya tak lagi gusar. berat badan saya turun 30 kilo dengan hanya tempoh satu malam. suami saya bangun pagi, nyaris dia tak kenal isteri sendiri sebab dah kurus. mujur lah bau mulut saya di waktu pagi tetap sama. dia kenal jugak saya akhirnya. terima kasih tamiterimporutden."


phuuuiii. kalau kau tadah minum je apa jenis susu kurus badan tapi exercise takde, mana mau jalan. silap-silap sebab susu badan makin mengembang segar. padan muka! masalah orang kita. liat nak exercise. tapi nak kurus. mana ada benda yang mudah makcik-makcik, kakak-kakak.


rajin-rajin lah exercise. jaga lah pemakanan. tak payah pegi selimwel segala. insyaallah kurus lah korang hendaknya. rajin-rajin jugak google petua kuruskan badan. duit tak buang-buang, badan kurus, boleh intai anu sendiri.


p/s : macam yang selalu aku kata kat pencuri hati. biar lah badan macam mana pun.. kurus ke gemuk ke. janji sihat. dia pun senyum girang. =)

Wednesday, 20 July 2011

song for tonight

lalalalala..lalalalala..kikikiki..lalalala...


gitar kat starting yang sangat best!

we may only have tonight..
but till the morning sun you're mine..
ALL MINE.

and i will keep you in my mind.
the way you make love so fine...

pencuri hati, you're my rhythm of love. 
=)

Sunday, 17 July 2011

bola boli dan orang kita

salam....

sape tengok bola? sila angkat bebola tangan anda. yeahhh.. dari eifel tower ni aku boleh nampak lebih ramai perempuan yang angkat tangan dari lelaki.
*aku kat paris. ada fashion week. sesaje jalan sebab kawan-kawan dah bising nape lama tak turun sini. sebab tu aku agak lama tak hapdet blog.


ni lah member aku dok tunggu aku kat airport. 
naya aku kalau tak datang.
garang kan kawan sekolah agama rakyat aku ni?
dulu main kad tepuk asyik kalah je.


kenapa banyak perempuan yang tengok bola ni? ohhh..ini lah sebabnya.


pecah kaca pecah gelas.
gambar pecah jangan marah. ahah!


masa aku nak fly datang sini malaysia baru nak match dengan ARSENAL. arsenal. ye! kelab inggeris tu. bukan team kampung pisang FC datang pakai jersi arsenal. sape menang? EXPECTED! MALAYSIA...


tak menang.

tapi... aku tak lah nak menganjing team kita. tak menang takpe lah. arsenal tu. 1st sekali kita dah kalah dari segi body. player kita body kit kancil . player arsenal makan babi keju. mesti lah body lagi besar. menang piala AFF suzuki itu hari pun dah banyak tanah dapat kat depa. sat lagi menang dengan arsenal, takde tanah dah tinggal untuk orang lain. hikkkk.

tapi.. orang-orang kita ni aku tak faham lah. pesal, why, timkaiya nak kena support team luar melebih-lebih? tak percaya??

JERSI.
masa team kita lawan dengan arsenal, liverpool, jersi mana lagi banyak orang pakai pegi stadium?? tipu..tipu.. bukan kuning hitam. tipu dosa mati seksa ooo. siap bawak banner segala. memang tak salah, tapi bawak masalah. bila player kita tengok situasi cenggitu, tak kecik ke hati mereka dan keluarga mereka? secara tak langsung menggangu konsentrasi. tu kalah tu... tengok je la iklan bebal kat astro tu. makcik tua main timbang bola. makcik, pegi timbang berat makcik lagi bagus.

SORAKAN.
cuba masa team lawan dapat bola semua penyokong senyap macam malaikat lalu gitu. tak boleh ek? melampau ek? okay,okay..jangan baling tempoyak kat aku. tapi perlu lah arsenal dah sumbat bola masuk gawang semua penyokong nak sorak siap pompom girl sekali? kecik lagi hati player kita. dah lah bola dah bolos, team lawan kena sorak pulak. kesian.. kesian..

KRITIKAN.
cuba kalau malaysia menang dengan arsenal haritu.. apa kata orang malaysia? bukan semua, tapi ada..

"elehhh..arsenal kasik can je."
"gol pun gol nasib je tu."
"rasuah lah tu. laknat barisan nasional."*tibe!
"arsenal tak turunkan kesebelasan utama,boleh lah menang."

FCUK lah u oll. tapi kalau kalah? cakap macam mana pulak?

"dah agak dah.bazir je beli tiket je."
"sampai kiamat pun takkan dapat kalahkan team luar."
"ini gaya nak main world cup?lupa kan lah."

cuba yang bercakap tu kita letak ganti safiq rahim, ganti muslim ahmad, ganti khalid jamlus. menang ke? boleh kau nak jadi macam devid bekem pulak? david arumugam belum tentu kau boleh. so, kalah ke menang ke adat lah. ukur lah baju team kita kat badan korang. yang korang bebal ambik baju ukur kat badan torres tu buat apa?

aku support je malaysia lawan dengan sape pun. even sesetengah perlawanan nampak mustahil pulak nak menang, tapi aku lahir kat malaysia. bukan kat liverpool. tak payah nak arsenal, liverpool or chelsea sangat lah. minat boleh tapi dah lawan dengan team kita sendiri tak payah nak bajet england sangat boleh? ada orang england pakai jersi kelantan? ada orang liverpool pakai jersi perak FC? duhhh!

nah!ambik kaki sekali dengan air limbah ni.

p/s : kalau tak tengok bola tu jangan tunjuk pandai boleh? macam reti mengalahkan rajagopal. biase biase sudah..

cabaran sepuluh hari last!

salam...

make it short and simple.
soalan?


SATU PENGAKUAN!!!!

SENANG!

mula bosan buat soalan ni.
lepas sedar ini soalan terakhir,
aku cakap. omaigadd. habiis dah.
seronoknya! 

tqVM.


cabaran sepuluh hari #9

salam....

lambat lagi.lambat lagi... prefect, ambik nama aku pliss. lambat lagi. pastu heret aku jumpa cikgu displin. pastu cikgu displin denda aku plisss.. tu je korang tau! *marah tanpa sebab.


DUA PERKATAAN TENTANG DIRI ANDA.

CEPAT BOSAN.

tq.

Wednesday, 13 July 2011

trend yang trendy

salam....

dah pukul 2 pagi tak boleh tido mula lah pikir apa nak bahan pepagi buta macam ni. kenapa pagi buta? malam buta? kenapa bukan celik atau rabun ayam? orang melayu suka kan nak letak suka-suka macam-macam pekataan. tengah hari rembang, subuh sepi'i.


nenek moyang la ni tinggal kan vocab canggih manggih kat cucu cicit. 


weh, korang ingat tak trend-trend yang ada masa korang muda remaja. aku tak tau lah trend yang ada masa azroy gila-gila remaja punya zaman kan. apatah lah lagi zaman azura. surrender i. tak tau. tapi masa zaman aku form1,form 2..


trend berpakaian la. tak pun orang pekan panggil dress up. up lah sangat! antara trend yang aku ingat. 


- trend hiphop-
pehhhh!! ini ini ini trend yang paling disukai ramai kat sekolah aku dulu. semua nak jadi eminem. ada eminem nak jadi korang? kat beg sekolah WAJIB ada button eminem. tak eminem pun rappers-rappers fofular la macam too phat, nelly, (siap ada yang tiru plaster kat muka nelly.rasa nak tumbuk je biar berbalut terus.) puff daddy/PDD, zizan rajataklawak.


*nampak plaster itu adik-adik?


ciri-ciri budak-budak hiphop lah sangat ni. seluar besar, poket labuh sampai lutut, baju besar pinjam baju abah, topi senget sama macam otak tu, bawah topi ada kain yang dipanggil 'key'.


pastu ciri perangai dorang ni suka menggelabah tak kira masa, suka tiba-tiba nak menari break dance kat tengah khalayak, gaya cakap nak rap jugak. aku rap pale kau baru tau.


- trend skinhead-
ini trend yang paling aku lemas. nak je aku bantai budak-budak bajet skinhead ni. yang syok tahap asparagus, dorang ni siap ada knowledge. jadah knowledge aku tak paham. tapi knowledge ni korang kena paham la skin ni ada terbahagi kepada berapa group. skin SHARP lah, skin NAZI lah. sory kalau aku silap. aku bukan budak skinhead so tak berapa nak arif sangat pasal subjek dorang ni.


ciri-ciri budak skinhead.. nama lagi skinhead dah tentu kepala dogoi. kepala botak tapi bukan botak licin. botak ada rambut sikit-sikit ala banduan gitu. pastu seluar kecik gila punya kat bawah kaki tu. kira kau jerut terus lah kaki kau senang. then baju kecik atas pinggang, kasut high cut, ikat ketat kaw kaw.


ciri perangai budak-budak kurang kasih sayang belaian manja ni, kaki gaduh, suka bergerak dalam kumpulan yang ramai pastu sape-sape usha pelik kena bantai ramai-ramai. ciri yang paling menakjubkan, takde kat kumpulan lain, budak skinhead MAKAN SAMPAH. tak elok mebuang-buang ye dak? biar la budak-budak ni settle kan.


- trend indie-
indie ni trend tak berapa lama tapi tak berapa baru jugak la. trend ni femes masa aku baru kat lower six. indie ni sebenarnya muzik, nak kata genre pun bukan. tapi band yang bergerak tanpa label. sendiri tanggung sendiri gitu kot. tapi budak-budak kita ni kan kretif tahap lemang. so, dorang cipta satu trend.


"kau budak apa?aku budak indie." 
apa bangangnye awak ni. 


ciri-ciri budak indie ni korang mesti kenal dengan gaya rambut yang ala-ala menutup mata, semak serabai, skinny jeans, baju gambar band.


perangai dorang ni okay okay je. takde tak senonoh pun tapi suka bangga bangga dengan kawan-kawan kalau pegi gigs. pastu kadang-kadang kat port gig tu nak bergaduh bertumbuk segala. bukan semua tapi ada la sebahagian. kau tengok konsert ke bertinju mat??


err...hai heli. *pintal-pintal rambut.

-trend shuffle-
"balak kau shuffler.omaigad omaigaddd. hot stuff dowh."
walhal balak kau boleh buat yang 2 step shuffle tu je. depan blakang depan blakang. pastu pusing topi. piraahhhh.


trend shuffle muffle ni masa aku lower six jugak. dalam kelas budak prempuan ber shuffle. okay okay. talented nye kau! kenapa tak masuk amaricas got talent?? sah sah kau menang tanpa pertikaian lagi. 


ciri-ciri budak shuffle ni takde dress up tertentu sangat. tapi bila nak bershuffle tu dorang pakai seluar kilat-kilat yang glow in the dark gitu kan, pastu pakai topi sebab nak pusing-pusing kan nanti so that nampak bapak stylo gila.


nak cakap pasal attitude dorang, sama macam hoppers lah sangat tu. suka nak bukak step menari-nari macam orang kena sampuk saka jentayu kat tengah-tangah alam. aku sepak ponggong baru tau. tapi tak semua shuffler poyo tahap lembu betina. ada yang dah bawak nama malaysia gi keluar negara pun. 


ni lagi satu trend. budak skaters lah sangat.
tak larat nak tulis panjang ala-ala esei STPM.
budak skaters la sangat ni tak pandai main skateboard pun
tapi wajib pakai kasut besa gajah jenama DC, ES, VANS etc.

p/s : pakai lah apa korang nak pakai, nak join group apa pun. gang skinhead ke, gang bas sekolah ke. jangan susahkan mak bapak sudayy. dan jangan rasa korang on top of the world sangat lah boleh?