Sunday, 31 March 2013

April Fool dan Melayu

Assalamualaikum...

Ekceli aku dah lama gila tak hapdet blog ni. Rasa geli geli pun ada tiba tiba nak hapdet ni.
Korang tau tak kenapa tiba tiba aku nak hapdet? Ada dua sebab je kenapa tiba tiba aku akan menulis balik.

1) Aku bosan dan tiba tiba rasa macam menulis tu fun.
2) Aku ada rasa tak puas hati dan tak tau macam mana nak lepaskan.

Pendekkan cerita sebab hari dah malam, aku agak tak bersetuju dengan Melayu dan April Fool mereka.
Aku hapdet kat tuiter aku yang mesti akan ada orang post,share kata yang April Fool ni haram.
Ya,memang ada sejurus aku hapdet status berbunyi demikian. Beliau menRT tuit seorang ustaz fofular ini yang mengatakan April Fool itew hagham.

Tak puas RT beliau naik pula status yang mengatakan bahawa kita sepatutnya berfikir sebelum menulis tuit.
Hati kecil aku ni berkata, eh..dia perli aku ke acane ni?

Okay, ini penjelasan aku. Melayu sekalian.. 1st sekali kenapa April Fool itew haram? Ianya adalah sebab kita membodo bodo dan menipu orang pada tanggal 1 April ni. TAPI!!! Kenapa bila 1 April je semua orang sebok nak RT, share post bagai tentang tak baiknya menipu dan mengenakan orang ni? Why don't we remind ourselves and others everyday yang menipu dan prank orang ni memang tak baik.

Kenapa aku tulis bahasa rojak ni? Eh, sukati lahh. Boleh jugak korang faham. Kalau aku tulis BM campur dengan Bahasa Urdu camne? Bila aku marah memang aku tend to write/speak in English. Whoahhh. Geli!

Haaaa!!Berbalik pada topik. Rasulullah marah pada siapa yang menipu atas tujuan dijadikan hiburan kepada yang lain. Cuba kita fikir. Kadang kadang bila birthday membe membe, ada yang prank baling telur lah, air longkang lah, tepung cap sauh lah, grenade lah... macam-macam.

Tapi masa nak membaling tu adakah kita bagitahu kat membe kita tu? Eh, kau berdiri situ diam diam. Kitaorang nak baling benda benda jijik kat kau ni. Ada tak? Hell no!! Mesti ada sorang akan persuade si birthday boy/girl ni pergi satu satu tempat sebelum yang lain ni bukak langkah.

Aje tak menipu dan mengenakan gitew?? Tapi kenapa masa tarikh 1 April ni je orang ye ye sangat nak ingatkan, nak share itu ini, nak perli merli pulak tuit pasal prank and whatsoever nya? Bukan ke setiap hari kita tak patut menipu atau main mainkan orang? Kenapa bila sampai satu satu tarikh je ye ye sangat orang Melayu nak sentap?

Yang aku marahnya sangat sekarang sebab manusia yang seakan menyindir aku ni tadi tak faham dengan maksud aku. Bukan aku tak setuju dengan pengharaman tu. Tapi kenapa 31 Mac ni je kita kena ingatkan ketidakbaikan menipu dan mengenakan orang lain?

Tak kisahlah kalau ada sesiapa tak setuju dengan pandangan aku. Nama pun pandangan aku. So, aku pandang lah guna mata aku. Korang pandang lah dengan mata korang sendiri okay?

Sebenarnya aku nak merapu lagi panjang dari ni. Biar berpinar mata mengadap lappy. Tapi esok aku ada presentation dan aku group 1st. Jadi baik aku bawak mata aku ni berehat dan bercuti sebentar. Sekian.






Wednesday, 8 August 2012

belum ambil PMR tak halang perkahwinan

assalamualaikum...

mengekek aku baca pasal budak 16 tahun ngan 14 tahun tu kawen. tak baik la nak gelak. jodoh. kan! tapi yang lakinya tak ambik SPM lagi, yang bininya tak ambik PMR lagi. well.. ramai je yang komen kat youtube tu aku tengok siap post ayat-ayat quran, dalil dalil, hadis bagai. ada la komen kata Nabi Muhammad SAW kawen dengan Aisyah masa Aisyah umur 6 tahun.
oh! begitu. keperibadian Nabi jarang nak ikut. tapi bab bekawen, yang tak cukup solat pun pandai beno cakapnya.

well, masing masing ada lah pandangan masing masing. ada yang kata gatai, merela, getik.. pandangan orang lah tu. ada jugak yang setuju. katanya jodoh tu milik Allah. tapi, bukan ke syarat kawen dalam islam tu katanya BERKEMAMPUAN. kalau SPM pun tak mandang lagi, macam mana nak dikatakan mampu nak bagi sang isteri tercinta nafkah zahir? batin toksah cerita lah.. haruslah mampu.

baguslah bagi pasangan sejoli yang kawen ni. dapat elakkan maksiat. tak gitu? tapi kalau difikirkan, masa depan dalam pelajaran tu still jauh. memang lah ada suara suara yang akan kata kawen tak menghalang belajar. tapi, kalau dalam umur 14 tahun, kalau termengandung, dah kena tangguh belajar pulak. nak nak kalau mabuk, muntah muntah. larat lah plastik beli buah nak sangkut tepi meja kat sekolah.

tapi mari lah kita tengok dari positif side nya. kawen tu dapat lah nak elakkan dari benda benda tak elok jadi. dah kawen tu, semangat nak teruskan pejuangan dalam pelajaran tu mungkin makin membuak buak. pegi sekolah ada isteri siapkan sarapan, balik sekolah suami pulak tunggu isteri penuh pasrah di birai pintu. mungkin dua merpati sejoli ni akan dapat kejayaan dunia akhirat sama-sama. insyaallah.

well, ada positif dan negatif nya disebalik semua ni. nak jadikan benda tu baik ke buruk diri kita sendiri. contoh, kalau ada tanah kat blakang rumah. tanah tu jadi tanah terbiar yang sia sia kalau tak diusahakan. jadi semak, silap silap mati kena patuk tedung yang dah berkampung dalam semak tu. tapi kalau tanah tu ditanam barang sepokok dua pokok buah buahan macam ciku ke, apple ke, kiwi ke, kan dapat untung dan bawak kebaikan untuk jiran tetangga yang boleh jolok buah buah yang ada dari rumah masing masing. jadi, kesimpulannya, pandai pandai lah dua orang ni jaga rumah tangga tu sama sama so that tak jadi benda sia sia yang pernah dibuat dalam hidup. semoga bebahagia adik adik. =)



Saturday, 4 August 2012

Tenggelam timbul

assalamualaikum

kata orang untung sabut timbul untung batu tenggelam. so, tenggelam timbul nya diri ini dalam dunia blogging (ececehhh) diharapnya dapatlah untung sabut. kadang-kadang memang nak aktif menulis tapi bizi sangat sangat. 

sedar tak sedar dah 16 hari pun berpuasa. pesal skema sangat nih.. pejam celik pejam celik dah 2 minggu. wahwah wah chan. terawih dapat sehari je. =(
selalu terterap di atas lantai dalam keadaan muka tersembam kebawah lepas bebuka. koje, penat. insyaallah akan ditingkatkan tahap kualiti berpuasa tahun ni. bersama dengan tersayang.

dua hari lepas aku ronda ronda kotaraya jitra usha usha baju raya. ye lah, nak raya ni bukan boleh main hentam keromo je nak beli baju. kena survey dulu sebab selalu dah jadi baju design yang sama tapi 'rege' lain lain. pegi tempat ni, katanya harga runtuh lah, harga potong habis lah, harga kona baring lah. pegi tempat lain, harga super duper lagi murah. so, nak beli dan blah nak raya ni kalau ada kerajinan dan sedikit tenaga dalaman, baik jalan jalan survey dulu.

dan tips nak shopping nak raya kalau baju kurung, baju kebarung, kebaya moden, kebaya nyonya, baju melayu ke, baik cari kat bazar dari butik. sebab? baju kat bazar pun cun cun dah sekarang ni. baju perempuan bermanik manik yang boleh butakan mata okay. baju melayu pun bukan kain kosong dah sekarang. ada jalur jalur gemilang, ada bintang bintang. dan yang syoknya shopping kat bazar, boleh tawar menawar. kan manis tak baik untuk kesihatan. so, kita tawar lah 'rege' sampai turun 30% paling kurang. kehkehkeh.

tapi yang tak syoknya beli kat bazar, takde fitting room. untuk kaum perempuan tu, mesti nak terai terai dulu baju. nak terai depan cermin besar, pusing badan dua tiga kali sambil tangan letak kat pinggang.. terai catwalk dulu, baru decide nak beli ke tak. tu pun dah lepas puas terai, dah catwalk sampai lenjun baju tu, tak jadi jugak ambik. kalau lelaki senang je. kadang tak cuba cuba kat badan pun. agak agak warna dah ngam, sangkut atas bahu, pegi kat kaunter, bayar. settle. 

so, good luck melayu melayu sekalian dalam bershopping baju raya. elak lah shopping di malam raya yang kononnya nak tunggu harga murah. takut menangis air mata darah tak berbaju baru je. selamat berpuasa. =)

Tuesday, 13 March 2012

Review : BUNOHan

salam....

well well well. kaki wayang macam aku, cakap je apa filem baru masuk panggung mesti aku terkedek-kedek pegi tengok. tengah aku melayan blog-blog minggu lepas, kemain sebok smua orang pasal filem bunohan ni. 


kata adibah noor : "belajarlah dan tontonlah bunohan."


in case korang tak tau aku ni kuat belajar orangnya. belajo bio sampai ke negara china katanya! so, aku dan gang-gang dan si dia pegi panggung berdekatan untuk menyahut seruan adibah noor untuk belajar.


well.. banyak yang kami belajar. antaranya:
- menaiktaraf pengetahuan kami pasal bahasa kelantan.. ooopps!kelate dehh.
- macam mana nak terlena sebentar tanpa ketinggalan jalan cerita dan tak teraba-raba bila terjaga.
- belajar erti maksud tersirat dan terselit yang dah lama ditinggalkan lepas form 5 dulu. 


ini komen aku. filem-filem ni ada banyak genre. seram, komedi romantik dan banyak lah lagi. filem ni aku kelas kan bawah genre orang nak berehat-rehat dan bersantai-bantai tak boleh tengok. tahap dia tinggi. tahap uwei haji shaari, tahap m.nasir, tahap samad said. yang biasa layan tahap ahmad idham je, tahap zizan rajalawak, tahap razak moheden memang tak mungkin akan duduk dalam panggung sampai habis.


aku tak boleh bagi filem ni 5 bintang sebab aku memang agak bosan mulanya. but at least aku tak keluar dari panggung atau tido. antara yang bagi pujian kat filem ni termasuklah KJ dan Nurul Izzah. bukan izzah ombak rindu okay. izzah anak anwar berahim nun.


kata KJ : 
" bunohan was excellent. deep metaphors, great dialogue and accomplished cinematography. def not hantu bonceng genre. msian cinematic art."



kahkahh. i cant agree more. memang bukan genre hantu bonceng yang asyik ulang cakap "apa celop apa celop apa celop." dah kenapa? terencat? manusia lain yang memuji cerita ni redza minhat, melisa saila... tengoklah yang puji nya pun orang-orang teater. jadi, jangan lah banyak bunyi kalau orang tak kuat darah seni macam aku ni tak paham sangat idea cerita ni. tunggu poziah nawi ngan eli suriati je tak kluarkan pujian lagi.



 bila nengokkan pada poster matian aku ingat ni filem tomoi gitu. aku baca sinopsis pun ada pasal tomoi. so, expectation aku nak tengok scene gado gado ni lebih la. tapi meleset bila leboh banyak scene bercakap, berjalan dari kereta ke kubur, dan membelek tengkorak.
tapi aku tak nafikan filem ni memang bawak kelainan dalam dunia filem malaysia walaupun filem macam ni dah pernah ada macam filem JOGHO. tapi, jarang penerbit nak keluarkan filem begini. 

lanskap yang ada dalam filem ni memang menarik. tak macam filem melayu biasa yang berlatar belakang kan kereta beso belaka, kerusi empuk berspring dalam ofis, rambut sarang tebuan mak datin. filem ni tunjuk wajah sebenar pasal satu kampung. kampung ni pulak tak silap memang wujud kat belah tumpat, kelate. so, bukan cerita rekaan buta tuli.

filem ni mewakili malaysia ke toronto untuk festival filem dan dapat banyak pujian. tapi bagi yang tak dapat puji lebih macam aku mungkin sebab ni bukan genre kesukaan aku. aku lebih suka filem santai tapi bukan terlalu santai macam hantu bonceng atau ngangkung atau alamak toyol mahupun cuti-cuti cinta. aku suka filem yang berfikir sikit-sikit je macam baik punya cilok, sepi.. ye lah. ambik jurusan hal ehwal antarabangsa dah cukup buat aku penat, takkan masuk panggung pun nak pikir sarat dan berat ye tak.

satu lagi kredit untuk filem ni. filem ni dapat buktikan bukan rupa yang cantik dan badan yang tough je boleh jual satu satu filem. filem ni ada sorang je awek. tu pun pangkat makcik nama mek yah. ha, makcik tak makcik model siottt. yang lain muka biasa biasa je. tambah tambah yang bawak watak JOLOK. kahkah. tapi watak dia paling best. aku bagi jolok 5 bintang. 

tapi sekali lagi di ingatkan.. kalau nak tengok wayang untuk release tension sebab baru siap keje berat, siap asignment, nak rehat rehat, filem ni bukan pilihan yang tepat. sila jangan masuk wayang dengan letakkan mind set filem ahmad idham. filem ni memang berat. aku bagi 3 dari 5 bintang. sebab, bagi aku sesebuah filem yang aku tonton boleh bagi kepuasan tak kisahlah orang lain kata tak best. sebab tengok wayang bagi aku yang penting, aku enjoy. =)







Tuesday, 28 February 2012

syarat bersosial di laman sosial

salam....

long time gila no hapdet blog. takde masa nak pegi CC. orang susah. takde laptop. takde komputer. kasihan bukan? 


petang-petang camni ingat nak pegi gym bina badan sikit. baru malek nor kann. tapi hujan turun mencurah-curah ke ladang gandum. ini lah dilema awal semester. nak baca buku, still tak clear pasal topik-topik subjek baru. (alasan semata) nak buat asignment mana ada lecturer bagi lagi. (alasan lagiiii)


so, aku kodek-kodek lah FB kejap. bukak page orang ni, intai-intai. masuk group tertentu korek-korek lagi. yeeehhhaaaa.. seronoknya kerja stalker separuh masa ni. kelakar-kelakar ye orang-orang malaysia ni. tapi yang tidak tertahan, nak bersosial di laman sosial tapi ada pulak nak letak syarat bagai. tak payah lah letak terma dan syarat tu sangat. kalau rasa nak approve, kau click je confirm tu, kalau tak sila click not now plis. aku percaya takde sape hadap sangat nak berkawan dengan kamu.






dont snob or acting like a pig? kahkahkah. ayat maki taknak macam best je pulak. babi je kawan dengan babi dik. 
mutual friend must be 50 and above. e'elehhh. 


syarat macam budak ni buat orang rasa geli geli je nak add. nak tunjuk attitude ala-ala macho bodoh gitu. tak payah lah nak tulis macam macam sangat kat about me tu. nak bagitau warna kegemaran, fuckers do not add, tak suka penipu, tak suka orang makan sambil berjalan. tipu je semua tu. orang akan add kamu sebab 3 benda je. 


whether kamu kawan dia atau DP kamu terlalu hot sampai tak boleh elak dari click send friend request atau kamu di cadangkan oleh sape sape untuk di add untuk di jadikan BAHAN semasa masa senggang terutamanya di saat bosan nak pegi berjogging tapi hujan.


so, jangan tulis benda bukan bukan sampai nampak diri tu macam... HE'ELEHHHH budak ni. mark zukerberg tak paksa pun kamu kawan dengan semua yang add tu. ada option whether to accept or not. tak payah cerita banyak. muak. sekian..

Monday, 26 December 2011

review filem: ombak rindu

salam....

hey semua manusia yang frust menonggeng nonggeng sebab tiket ombak rindu selalu habis. se rock-rock kapak bradah bertatoo pun layan ombak rindu yaw. nape tiket asyik full house je. aku rasa sebab:
  • yang menonton tu semua yang baca novel dia dah masa zaman sekolah menengah dulu. yang gagah gagah pun baca novel tau. macam bradah ni. MR.K .hehe.
  • pelakon yang mantop habes. aaron ajiz yang memang prempuan dari segala ceruk kampung, bandar, setinggan akan bematian nak tengok beliau ni. bukan prempuan je, yang jejantan pun tak kureng berlumba nak tengok. lisa surihani n maya karin, dah tentu jejantan semua sanggup tipu gf masing masing sebab nak feeling lebih masa menonton.
  • lagu OST yang boleh boleh lah. lagu tu sedap tapi aku ada masalah dgn suara adira yang agak garau. kadang kadang aku kompius hafiz ke adira yang tengah nyanyi.
  • propaganda jenis band wagon digunakan. semua orang sibuk pegi tengok, so why not me? jadi, cepat cepat pegi jitra mall cinema takut ketinggalan. 

okay.. sudah merapu itu. apa pandangan aku mengenai filem ni? boleh la. jauh lagi menghiburkan dari lagenda budak setan. jauh lagi tacing, jauh lagi best, jauh lagi puas hati dari filem setan tu. tapi kalau nak compare filem ni dengan filem SEPI, aku pilih sepi.

filem ni agak mengikut apa yang novel cerita. tak macam setan, skip here and there. buat aku macam... what the! filem ni sape tak baca novel pun paham. so, applause to the director. bijak susun scene and plot. 

kalau aku nak bagi bintang kat pelakon, aku bagi kat maya kering. sebab watak dia aku rasa memang agak bejaya buat penonton terseret ke dalam movie ni. even ada yang komplen rambut dia perang, slank tak berapa melayu dia.. tapi bagi aku berkesan nak nak lagi masa beliau kejar kereta abang hariz nya sampai terjatuh atas jalan. rasa nak sambut je. ecehhh. abang hariz pun watak not bad. ada lawak lawak sikit. lisa? bagi aku phailed! watak dia tak berapa menjadi. antagonis dia tu aku tak rasa. nak nak bila dia menjerit jerit dalam english dengan slank 'R' dia yang kiut tu, susah aku nak paham apa dia cakap. pastu dia suka buat sejenis muka. macam memanjangkan dagu kedepan. tiap kali dia buat, aku rasa nak gelak.

okay, overall aku kata filem ni best la jugak. tak mengecewakan. bro yang duduk sebelah aku pun nak asyik main henpon je bila part sedih sedih. takut ternangis le tu. 

apa yang kureng? haha. aku memang suka nak cerita pasal kekurangan. haha. gelak jahat!
  • first sekali kekurangan yang aku nampak kat perut julia zigler. gila babeng. lu pakai porchbag dalam baju ke kak? agak agak dah buncit tu demand la nak pakai baju tak ikut shape badan sangat. halah halah..
  • scene tengah enak berpeluk mesra tiba ada prempuan baru naik mandi manda kat pantai lalu kat blakang. phailed! potong tahap romantik yang tengah naik 110km/j tu. memang la tu bukan private island. tapi.... ntah! nampak cacat.
  • masa hariz eksiden, terbabas dengan lori, tibe ada ramai gila orang kampung datang serbu. walhal jalan tu macam takde ciri-ciri perkampungan pun ada kat tepi tepi tu. siap ada makcik bawak anak nak tengok eksiden tu. ke, lori yang terbabas tu tak bawak pasir tapi bawak orang? mungkin....
sementara ni, ni je yang dapat aku ingat. yang nampak terang sangat cacat cela nya. yang lain okay okay je la. dengan duration 2 jam, cerita ni tak buat aku rasa tertunggu tunggu bila nak habis. flow pun cantik. part yang aksi aksi ranjang, wa no komen lah. nak komplen pasal filem ni.. klip 3gp camne pulak? abuya bangang tu takde pulak nak bising. lagi maca  haghamjadah lucahnya. so, aku rasa sebab filem ni dapat berjuta, scene ranjang tu orang fokus lebih la. memang scene tu melampau, tapi apa nak buat. tak ranjang tak jual ye dak.

 mampu kau nak berpeluk kat pantai dengan anak cekup menutup keseluruhan dahi?

kejadian fun fair

salam....

whoahh. lama gila tak hapdet siot. halah halah.. bizi gila. nak jadi orang keparat  koperat lah kata kan. dalam bizi gila tu curi la jugak masa pegi fun fair dengan membe-membe. si dia juga ada. heyy. bukan fun fair cina cap hayam tu, ni yang stok ada benda pusing 360 darjah tahu. kepala ke bawah kaki kangkang ke atas. *ada akak tu pakai baju kurung naik.

fun fair, tak macam library sekolah. mesti ramai gila punya manusia. tapi dua tiga ekoq beruk ada jugak kat situ. dah ramai orang tu macam-macam pe'el la. macam macam rupa manusia nampak pun. yang pakai rantai naga naik benda pusing-pusing turun berair mata pun ada. ketaq ke abang. abang macam gagah je. macam asyik nak bantai orang je. kena pusing pening ye. halah halah. kiut abang.

aku memang surrender gila nak naik benda kaki kangkang ke atas tu. aku tak takut. tapi benda tu macam boring sangat la. so, tak naik la. naik macam kuda pusing n turun naik ke atas ke bawah tu baru jiwa aku. pusing pelan-pelan, turun naik, aku melambai-lambai ke arah orang ramai. baru prince william!

*nampak je loser. try la naik.

so nak dijadikan kes, aku yang berani ni kan tak main menatang yang ada kat fun fair tu. maka aku pegi lah main benda-benda yang mencabar jiwa jantan aku. main target belon. pakai dart tu, hah.. campak ke belon samapi pecah. pecah semua dapat hadiah. gila thrill game tu. bepeluh-peluh aku. aku macam peserta anda ada 60 saat nabil tu dengan semua penonton sorak kat aku, mak ayah aku tengah letak harapan, si dia pun macam nak nangis tengok aku bejuang, kawan kawan semua bagi semangat. tapi belon pecah 5 je dari 6. bukan salah aku. salah dart tu mata tumpul.

biasa lah kat tempat orang bertungkus lumus nak dapatkan 1 key chain yang beli kat kedai 90sen je tu mesti lah ramai. tolak tolak, kepit kepit. ada sorang ni aku nak baling dart sebok dok tolak tolak aku. aku dah nak seligi muka dia. tapi sebab perempuan kan, aku seligi kang berpusing gigi kapak dia tu ke belakang kepala turun pulak harga hantaran dia yang dah tak seberapa tu. so, aku chill je. ha! sebab dia la 1 belon aku tak pecah. sundel bolong!

tengah aku dok layan belon belon tu, ada sorang pakcik tua yang jauh lagi pendek dari aku berdiri depan aku. pegang henpon. henpon tu tak masuk langsung dengan muka dia. muka macam pecacai je, guna henpon macam nokia x5 tu. gila! muka tak seberapa pakai henpon macam budak skate. langsi kan mulut aku? sat lagi hangpa tau la kenapa lahanat bena mulut ni. aku usha la henpon dia. dia tengok aku pastu sorok-sorok henpon. ingat aku nak ek pakcik? aku pun malas nak layan orang tua tak center macam dia, aku blah.

jap lagi membe aku menggelabah cakap ada sorang pakcik dok rapat rapat belakang dia. aku usha usha, pakcik tu memang pegi kat semua perempuan yang tengah kusyuk layan baling baling benda. yang perempuan layan baling dart la, bola la, yang pakcik tu baik punya layan sondoi menatang dia kat punggung pompuan. bunyi macam lucah kan? sumpah memang lucah. celaka pakcik! yang tua berdiri depan aku dengan henpon x5 tadi tukang ambik gambar ponggong pompuan yang kena tu. patut bila aku usha henpon dia, dia macam takut takut. aku ingat dia baru beli, takut aku nak tibai henpon dia.

aku ngan membe aku pun follow pakcik dua ekoq ni, ambik gambar perbuatan lahanat dorang tu, pegi balai report. apa jadi dengan dua ekoq kerbau pendek tu aku tak tau. mintak mintak tak kena tangkap tapi dah mati kena langgar dengan bumper car. nak je aku sound pakcik tu. hoi pakcik, lu balik pi buat kat anak betina lu lah. mai sini sondoi orang, karang dart tu aku target kat mata kau. belon tak pecah mata kau yang bersepai. tapi.. kalau pakcik tu bantai aku, sape nak tolong? sebelum buat report kiteorg dah mintak tolong kat 2,3 bradah yang nampak tough je, macam hari-hari layan gym je.. tapi sekoq pun tak tolong. boleh suruh sabar je tengok pakcik tu menyondoi girang.

tapi dari kejadian malam tu aku dapat beberapa intipati. cewahh. inti keripap takde. intpati katenye!
  • takde apa yang baik datang dari tempat yang tak baik. funfair memang tempat tak baik. come on lah. akui lah. fun fair memang tempat yang melalaikan.
  • keluar malam memang tak elok. tu lah mak ayah bising bila anak anak keluar malam. ada hikmah nya. terbayang muka mak ayah bila benda gitu jadi. ='(
  • orang malaysia memang susah nak menolong antara satu dengan lain. dah nampak depan mata, nak suruh pegi sound sebagai jantan pun payah. tersengih sengih macam kerang busuk je mampu.
  • keseronokan menutup segala kejahatan. dalam tempat gitu, semua nak seronok je. lupa pasal keselamatan diri. ada awek ni bila kiteorg bagitau, dia mampu cakap 'oh yeke' je. pastu sambung lambung bola. woi, kau sedar tak bahagian belakang kau dah dinodai? kau boleh buat relaks je. jahil!
huh.. jadi. mari lah bersama kita sedor diri. jangan dekat dengan tempat tempat yang tak datangkan paedah. kalau kena rumble dalam tu nak buat report pun malu. kalau jatuh patah kaki, jiran datang melawat tanya kenapa, nak jawab jatuh kat funfair masa naik menatang pusing 360 darjah pun malu. burok beno bunyinya. jadi, apa yang mak ayah larang, agama tak bagi, memang ada sebab musabab nye. =)